Ovi učenici su predstavnici BiH na međunarodnoj Ekonomskoj olimpijadi u Budimpešti

Ekonomska olimpijada je takmičenje iz oblasti ekonomije i finansija namijenjeno hiljadama srednjoškolaca.


Foto: Liberalni forum

Pobjednica druge Ekonomske olimpijade u BiH je Ilma Hodžić, učenica JU Srednjoškolski centar Vogošća, koja je u Finalnom krugu takmičenja održanom 27. avgusta osvojila 55 bodova i nagradu pune stipendije u iznosu od 40.000 KM na unverzitetu SSST.

Drugo mjesto zauzeo je Roko Rosić, učenik Druge Gimnazije Sarajevo sa 32 osvojena boda, a 3. mjesto pripalo je Harisu Ibrišagiću, učeniku Srednje ekonomske škole Sarajevo, koji je osvojio 22 boda.

Ekonomska olimpijada je takmičenje iz oblasti ekonomije i finansija namijenjeno hiljadama srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine.

Udruženju Liberalni forum – Pokret za slobodno društvo, partneru Ekonomske olimpijade u BiH koje je organizovalo sva tri kruga takmičenja, učešće je prijavilo ukupno 445 učenika i 48 škola širom BiH.

Pet najbolje plasiranih takmičara su: Ilma Hodžić, Srednjoškolsci centar Vogošća, Roko Rosić, Druga gimnazija Sarajevo, Haris Ibrišagić, Srednja Ekonomska škola Sarajevo, Nikola Obradović, Druga gimnazija Sarajevo i Ardan Bečić, Srednja ekonomska škola Sarajevo.

Ovih pet takmičara će predstavljati BiH na međunarodnom finalnom takmičenju Ekonomske olimpijade u Budimpešti, u periodu od 6. do 9. septembra. Predstavnici će odmjeriti znanje sa vršnjacima iz Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske, Grčke, Kine i Vijetnama.

U ukupnom poretku škola u Finalnom krugu takmičenja druge Ekonomske olimpijade u BiH, Druga Gimnazija Sarajevo je osvojila prvo mjesto sa 101 bodom, drugo mjesto zauzela je Srednja ekonomska škola Sarajevo, a na trećem mjestu nalazi se Srednjoškolski centar Vogošća, piše Radiosarajevo.

Četvrtopalsirana je JU Mješovita srednja škola “Kalesija”, peto mjesto pripalo je Mješovitoj srednjoj elektrotehničkoj školi Tuzla, šesto mjesto JU Srednja škola Stolac, na sedmom mjestu nalazi se Srednja škola “Ivan Goran Kovačić” Kiseljak, a osmo mjesto zauzela je Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića Čitluk.