Ove mozgalice će razvijati matematičko razmišljanje kod djece

Zaposlite djecu uz ove zabavne mozgalice koje će im pomoći da razmišljaju logično.


Foto: Envato

Već s četiri godine dijetetu možete zadavati lakše zadatke koji će ih potaknuti da logički razmišljaju. Donosimo nekoliko jednostavnih, ali korisnih načina na koje možete djecu od četiri do šest godina potaknuti na razmišljanje kroz igru.

U svim zadacima budite uz dijete i savjetujte ga, npr. kod slaganja perlica ponavljajte: crvena, plava, žuta, crvena, plava, žuta, crvena, plava, žuta… Ovi uzorci su dobri za izgradnju matematičkog mišljenja.

Uzorak Zmije

Foto: Freepik

Napravite uzorak zmije s perlicama, a pri tom koristite vruće ljepilo kako bi zmiju završili. Osim što će dijete razvijati mozak kroz logičko zaključivanje, ispraksat će se i u finoj motoriki. Ovo možete pokušati i s djecom mlađom od četiri godine no budite oprezni da perlice ne stavljaju u usta, pišu Djecjaposla.com.

Lego mozgalica

Foto: Freepik

Već jedan paketić lego kockica bit će dovoljan za ovu igru. Djeci zadajte jednostavan zadatak da slažu prvo žutu, plavu, zelenu crvenu ili slično.

Ukusna slagalica

Foto: Freepik

Na hrpe istresite različite oblike, to mogu biti bombone, dugmići, grah, grožđice, kuglice…šta god imate pri ruci. Djetetu dajte zadatak da slaže niz od svih tih sastojaka prateći početni.

Crtajte razne oblike

Foto: Freepik

Uzmite trokut ili linijar te na praznom papiru uzduž napravite tačkice na svaka dva centimetra. Tako ispunite cijeli papir, no slobodno napravite veći razmak među redovima. Potom svaki red započnite drugim stilom. Papir možete fotokopirati kako ne bi trebali stalno crtati novi.

Zadatak djetetu bit će da ponavlja ono što vi započeli prateći tačkice, odnosno jedna tačkica mora biti početak, sljedeća kraj i tako sve do kraja. Na taj način jačati će svoj mozak, učit će pisati i crtati te razvijati i finu motoriku.

Sviramo po notama

Foto: Freepik

Za ovu mozgalicu potreban je ksilofon, a kako su na njemu svi tonovi označeni posebnom bojom dajte djetetu u zadatak da odsvira note koje ćete mu zadati. Naime, svaku notu nacrtaje na papiru u onoj boji u kojoj je tipka, a dijete mora odsvirati upravo tim redoslijedom. Nakon što odsvira jednom, neka sve ponovi još brže i brže. Svaki pogrešan ton jasno će odskakati.