Ovako roditelji nesvjesno stvaraju manipulatore: 3 nepopravljive greške u vaspitanju djece!

Vjerujete da iz nježnosti ništa dobro neće izaći, jer djeci je potrebna samo dobra disciplina?


Alexas_Fotos / Pixabay

Psihologe veoma često ljudi pitaju kako osobe postaju manipulatori.

Svaki roditelj plaši se da ga baš ta sudbina ne zadesi; najveća mora mame i tate jeste da njihov slatki anđeo jednog dana ne postane okrutni egoista ili narcis koji će manipulisati ljudima dok ne dobije šta god poželi ili im slomi srce, prenosi mreza-mira.ne.

Koren ovog problema leži u djetinjstvu. Porodični psiholog Aleksandar Šakov otkrio je najčešće greške roditelja u vaspitanju zbog kojih djeca postaju manipulatori!

1. Nedosljednost

Danas je važna jedna stvar, sutra druga, prekosutra treća. Danas ovo može, sutra to isto ne može. Na kraju, sve je važno. Ili je sve nevažno. Ovo je najbolji način da u startu uništite stabilnost djeteta i sposobnost da shvati šta je važno. Brzo uči da je nedosljednost u osjećanjima, rječima i obećanjima sasvim normalan način života.

2. Emocionalna hladnoća i okrutnost

Vjerujete da iz nježnosti ništa dobro neće izaći, jer djeci je potrebna disciplina. Zahtjevate od njih što više možete. Ne obraćate pažnju na to da su oni samo mala djeca. Vjerujete da su to samo izgovori za kukavice. Smatrate: Što strožije sa djecom, to bolje. Mislite da je u redu tući djecu. Zbog svega toga, i oni sami kasnije postaju hladni, okrutni i nasilni manipulatori koji misle samo na sebe.

3. I sami ste manipulator

U grob ćeš me otjerati! Završićeš u sirotištu! Zvuči poznato? Što se djete više plaši da ćete ga ostaviti, manje će želeti da stvori bliske veze u budućnosti. Nikome neće verovati, niti će ikoga istinski voljeti. Savršen preduslov za manipulatora!

(Školski.ba)