Ova država razmatra zakon kojim će roditelje kažnjavati zbog lošeg ponašanja djece

Da li podržavate zakon kojim bi se roditelji kažnjavali zbog lošeg ponašanja djece?


Foto: Envato
Foto: Envato

Kineski parlament razmotrit će zakon o kažnjavanju roditelja ako se njihova djeca “jako loše ponašaju” ili počine kazneno djelo.

Prema novom nacrtu zakona o porodičnom odgoju, u slučaju vrlo lošeg ili kriminalnog ponašanja djece njihovi će skrbnici dobiti opomenu te će morati proći kroz programe porodičnog obrazovanja.

“Postoje mnogi razlozi zbog kojih se adolescenti loše ponašaju, no glavni je uzrok neprikladno porodično obrazovanje”, rekao je Zang Tiewei, glasnogovornik Komisije za zakonodavna pitanja pri Nacionalnom narodnom kongresu (NPC).

Nacrt zakona, koji će se ove sedmice razmotriti na sjednici odbora NPC-a, također poziva roditelje da svojoj djeci osiguraju vrijeme za odmor, igru ​​i vježbanje, piše Reuters.

Kina je ove godine krenula u oštru borbu protiv ovisnosti mladih o online igricama. Tako je tokom posljednjih nekoliko mjeseci kinesko Ministarstvo obrazovanja ograničilo vrijeme igranja igrica na internetu za mlade na samo jedan sat u petak, subotu i nedjelju.

Vlasti su također, zabrinute zbog velikog akademskog opterećenja djece, smanjile količinu domaćih zadaća i zabranile izvanškolsko podučavanje glavnih predmeta tokom vikenda i praznika.

U isto vrijeme su pozvale mlade kineske mladiće da budu manje “ženstveni” i “muževniji” te škole da više promiču sportske aktivnosti, poput nogometa.