Otvoren veliki dječiji park otvoren u Centru Safet Zajko u Sarajevu

U Centru “Safet Zajko” u petak je otvoren veliki dječiji park sa pet kula povezanih mostićima i otvorenim i zatvorenim toboganima koji se izdižu na tri nivoa.


Hiljadu djece uživalo je na svečanom otvaranju igrališta zajedno sa roditelja, nanama, dedama i drugim posjetiocima.

Park sa trospratnim igralištem prostire se na površini od oko 1.000 metara kvadratnih, i moći će da primi i do 150 djece odjednom, što ga čini jedinstvenim i najvećim igralištem u Sarajevu.

Ovom prilikom načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić istakao je da se radi o dječijem igralištu koje je specifično i po sadržajima i po samom kapacitetu i istakao da je naša obaveza da djeci pružimo najbolje uslove i osiguramo ugodan ambijent u kojem će odrastati.

– Centar “Safet Zajko” je zaista poseban, specifičan i jedinstven u Bosni i Hercegovini, kakav bi trebalo da imaju svi gradovi u BiH. Unutar Centra smo sada otvorili jedno igralište na 1.000 metara kvadratnih koje može u jednom trenutku primiti i do 150 djece, s tim da mislim da ih je danas blizu 1.000 prisutno na otvaranju. Korištenje svih sadržaja je sigurno. Radi se o igralištu sa pet velikih kula i 12 različitih tobogana, što je za našu dječicu zaista posebna atrakcija. Večeras smo svečano otvorili ovo igralište i vjerujem da će u narednim danima i mjesecima biti mjesto na koje će naša djeca rado dolaziti, rekao je Efendić.

Direktor JP “Lokom” Adnan Šabanović je rekao da će ovo preduzeće voditi računa o funkcionalnosti, čistoći i sigurnosti novootvorenog igrališta, kao što to rade već dugi niz godina o svim objektima koji su u njihovoj nadležnosti.

– Večeras smo otvorili najveće igralište u Sarajevu, a ja mislim i šire i očekujemo veliku posjećenost naših najmlađih. Ono što je zanimljivo jeste da se u sklopu igrališta nalazi pet kula povezanih sa stepeništima sa različitim toboganima. Uzrast za korištenje ovog dijela igrališta je od 6 do 15 godina, a ostatak igrališta su različiti rekviziti namijenjeni za mlađu djecu, rekao je Šabanović.

Dodao je da se JP “Lokom” uglavnom bavi održavanjem i upravljanjem objekata koje izgradi Općina Novi Grad, tako da i ovaj objekat spada pod nadležnost Lokoma, od samog održavanja, čuvanja i svega ostalog što je u tom domenu.

– Mi kao odgovorna firma sasvim sigurno ćemo voditi računa o tome da je sve uvijek ispravno, vodit ćemo računa o higijeni i čistoći i mislim da ćemo to uspješno raditi kao što je bio slučaj i do sada, zaključio je Šabanović.

Centar “Safet Zajko” omiljeno je mjesto za odmor i rekreaciju svih generacija, sada je upotpunjen sadržajem kakvog nema u gradu, a ni šire, što će za sve naše mališane biti atrakcija i mjesto za uživanje u raznovrsnim rekvizitima postavljenim na gumenoj podlozi.

Osim seta kula i tobogana igralište raspolaže i drugim sadržajima poput ljuljački, njihalica, vrtuljaka, klackalica, te parkovskih klupa za odmor.