Osnovna škola na Ilidži poželjela dobrodošlicu učenicima migrantima

Pravo na obrazovanje jedno od osnovnih dječijih prava, a Uniceff se trudi da to obezbijedi i djeci migranata.


Foto: N1
Foto: N1

Danas je u Prvoj osnovnoj školi Ilidža upriličena dobrodošlica za djecu iz migrantskih porodica koja se uključuju u obrazovni sistem Kantona Sarajevo.

 – Zahvaljujući Ministarstvu odgoja i obrazovanja, Ministarstvu sigurnosti, Uniceff-u, World Vision-u, IOM-u, danas imamo u Prvoj osnovnoj školi Ilidža djecu migranata, koji će za početak, pohađeti pripremnu nastavu, sa njima će raditi stručni kadar nastavnika koji će ih edukovati bosanskom jeziku i pokušati da poteškoće koje su stekli na putu do BiH budu prevaziđene i postanu njihova prošlost, saopštio je Arif Čelović, direktor Prve osnovne škole Ilidža, piše N1.

Pripremnu nastavu će pohađati 30 učenika, pojasnio je direktor ove škole, a o njihovom uključivanju u redovni nastavni proces, odlučit će stručni tim, dodao je.

 – Mi smo prva škola u BiH koja je uključila djecu migranata u obrazovni sistem i ponosimo se time, zaključio je Čelović.

Hadrović: “Nadam se da ćemo djecu migranata zadržati u Prvoj osnovnoj školi”

Senadija Hadrović, predagoginja i koordinatorica ovog projekta, navela je kako od ovog projekta očekuje puno više nego od onog 2019. godine kada su svi bili pioniri u ovom poslu, ali i to da ima bolja iskustva sa djecom, nego sa njihovim roditeljima.

 – Roditelji su uvijek imali osjećaj privremenog boravka i iz tog razloga nisu baš motivirali djecu za učenjem jezika. Sada je tu fokus i na roditelje da uče uporedo sa svojom djecom i da se trude jer je poznavanje svakog jezika velika vrijednost, navela je Hadrović.

Hadrović je i dodatno pojasnila proces uključivanja djece u pokretu u obrazovni sistem BiH.

 – Tim koji će raditi sa djecom u pokretu je osmislio program integracije djece u trajanju od dva mjeseca – oktobar i novembar – kad će biti fokus na psiho-socijalnoj integraciji, radit ćemo likovne i sportske radionice, početno izučavanje bosanskog jezika, djeci će biti ponuđena široka lepeza sadržaja i nadam se da ćemo ih zadržati u Prvoj osnovnoj školi.

 – Jedan od fokusa bit će i približavanje bosansko-hercegovačke djece djeci u pokretu, dodala je.

 – Bitno je da naša djeca svakoga trenutka znaju da imaju korist od djece u pokretu, jer oni nose različita iskustva i bitno je da dolazi do razmjene kultura.

Ove godine upisano nešto više od 60 djece u pokretu u školu u BiH

Nineta Popović, glasnogovornica Uniceff-a u BiH, naglasila je da je pravo na obrazovanje jedno od osnovnih dječijih prava, te da se Uniceff trudi da to obezbijedi i djeci migranata.

 – To nije uvijek jednostavno, to traži učešće brojnih aktera, od vlasti pa do škola i svih onih koji pružaju podršku migrantskim porodicama. Od početka migrantske krize, negdje oko 1 600 migrantske djece je uspjelo da se upiše u redovne škole. Ove godine, to je nešto više od 60 djece.

Uz pomoć Uniceff-ovih partnera obezbijeđen im je pribor i medicinski pregledi, ali je urađena i procjena na kojem su sad nivou obrazovanja djeca, dodala je.

 – Na osnovu toga napravljen je i prilagođeni plan i program za svako dijete, ali i sadržaj pripremne nastave, te dopunski časovi koji će im biti obezbijeđeni u kampovima u kojima žive.