Općina će finansirati prijevoz: Učenici iz udaljenih mjesta lakše će moći do škole

Prijevoz je organizovan u 19 linija iz seoskih područja.


Ilustracija

Opština Srebrenica i ove godine finansira prevoz učenika s područja te opštine, a za ovu namjenu izdvojena su sredstva u iznosu 250.000 KM.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti i javni servis opštine Srebrenica Adem Mehmedović kaže da Opština svake godine finansira prevoz učenika iz udaljenih mjesta koji pohađaju osnovnu školu.

 – U ovoj školskoj godini imamo 115 učenika koji putuju i pohađaju nastavu u dvije osnovne škole. Prevoz je organizovan u 19 linija iz seoskih područja. Na tenderu su se prijavile tri firme koje imaju licence i mogu da vrše prevoz učenika. Potpisani su ugovori sa prevoznicima i oni imaju obavezu da obezbijede prevoz učenika do škole, kazao je Mehmedović, piše Hayat.

Navodi da Opština Srebrenica snosi troškove prevoza za učenike s posebnim potrebama koji pohađaju osnovnu školu.

 – U ‘Prvoj osnovnoj’ školi u Srebrenici prošle godine je formirano posebno Odjeljenje za učenike s posebnim potrebama. Imamo dva učenika koji putuju i za njih je obezbijeđen besplatan prevoz. Pored toga, sa 50 posto sredstava Opština Srebrenica finansira prevoz učenika koji pohađaju Srednjoškolski centar u Srebrenici. Drago mi je da smo uspjeli sve organizovati i da smo pomogli učenicima i njihovim roditeljima, istakao je Mehmedović.