Okićeni bor i mala djeca: Kako spasiti jedno od drugog?

Okićeni bor može biti pravi mamac za znatiželjne dječje ruke


StockSnap / Pixabay

Praznici su pred vratima, a što su oni bez okićenog bora nasred dnevnog boravka na kojem blješti stotinu lampica i blista isto toliko kuglica, zvončića i girlandi?

No, uz malu djecu bor nije uvijek “siguran” jer znatiželjne ručice vole potezati lampice, kuglice, vući grane. Osim što roditelji strahuju da bi božićno drvce u punoj opremi moglo završiti na podu i nekoga ozlijediti u padu, jednako tako nije im svejedno da dijete razbije neki od ukrasa i onda ga proba degustirati kao djeca nekad imaju običaj, prenosi djecjaposla.com.

Ima li smisla uopće kiti drvce kada su djeca još mala ili je taj običaj bolje izbjegavati dok ona malo ne porastu i ostave bor “na miru”?

Evo što kažu neki roditelji, kako su se snašli u praznično vrijeme te kako su pomirili te dvije naizgled potpune suprotnosti. Smatraju li treba li uopće imati okićeni bor za praznike, s obzirom na živahno potomstvo? Možda vam neke “ideje” i razmišljanja budu od koristi.

Imamo bebača od 18 mjeseci koji obožava bor! Pomogao nam ga je ukrasiti, ali ukrase smo počeli stavljati tek od onog dijela drvca koje on ne može dohvatiti. Možda izgleda po malo čudno, ali to je za sada jedini način kako naš maleni može doista “cijeniti” ljepotu okićenog drvca.

Iako kod kuće imamo malog puzavca, a ne hodača, kupili smo jedan mali umjetni bor kojeg ćemo staviti na neko više mjesto. Vjerujem da ćemo isti recept primijeniti i iduće godine.

Prve dvije godine nismo niti imali bor jer sam se bojala kako će naš sin reagirati, no sada mi je čak žao zbog toga. Djeca se trebaju zabavljati, a mi odrasli smo tu da smislimo mjere opreza. Jedna od onih koju bih preporučila je svakako stabilno i široko postolje za bor.

Bor ću svakako imati, unatoč dvoje vrlo živahne djece. No, ukrasi će svakako biti plastični, krpeni i papirnati, tako da ih se ne može razbiti ili sažvakati i ozlijediti se. Također, izbjegavamo  ukrase sa šiljastim rubovima, zvjezdice i slično.

Nabavili smo umjetni bor, primaknuli ga zidu i potom tankim konopcem vezali uz veliku tešku policu kako bismo ga osigurali. Također, koristimo child- friendly ukrase. Naš jednogodišnjak je bio prvo malo uznemiren ogromnim stablom koje se stvorilo u dnevnom boravku, no sada opčinjeno promatra lampice i ukrase i zna se tako dosta dugo zabaviti.

Ove godine koristimo samo girlande. Jeftine su, ne mogu se razbiti niti nikoga ozlijediti, a iznenadili smo se kako dobro izgledaju.

Stavili smo zaštitnu ogradicu oko bora, a mali je srećom premali da bi ju preskočio ili skužio kako se otvara. Ideju smo pokupili s interneta i super je. Mislimo da je šteta ne razveseliti se  drvcem za praznika jer je ono za djecu veliki doživljaj, samo trebate biti kreativni.

Plastične ukrase ćemo staviti niže na bor, a one koji se mogu slomiti idu više, izvan dječjeg dosega. I to je to, stvar riješena!

(Školski.ba)