Oduševljeni ljepotama BiH: Učenici iz Švicarske posjetili Stolac i očistili nekropole stećaka

"Bosna i Hercegovina je prelijepa zemlja koja zaslužuje da bude urednija i čišća," poručuje jedan od učenika iz Švicarske.


Foto: Klix.ba

Iz Švicarske je 14 učenika Waldorf škole u Ittigenu sa svojim profesorima u sklopu nastavnih aktivnosti posjetilo Bosnu i Hercegovinu, a za svoju destinaciju su izabrali Stolac gdje borave od 18. oktobra do 29. oktobra i rade na čišćenju zapuštenog kulturnog i prirodnog naslijeđa BiH.

Posjetu je organizirala Fondacija “Mak Dizdar”, a lokalni koordinator Aldin Krgo ističe da su gosti iz Švicarske pokazali kako treba brinuti o historijskom nasljeđu i radili na čišćenju nekropola Gorica i Njivice, nacionalnih spomenika BiH, koji su bili zarasli i zapušteni, iako se radi o veoma vrijednim nekropolama sa preko 100 stećaka sa 2 natpisa i brojnim ukrasima.

Foto: Klix.ba

 – Prošlog ponedjeljka učenici švicarske škole Rudolf Steiner su za svoju destinaciju izabrali Stolac i sa svojim nastavnicima se uključili u čišćenje dijela obale rijeke Bregave zvanog ‘Provalije’. Narednih dana boravka posjetili su različite lokacije na kojima su nekropole stećaka kao i stari grad Daorson. Jednu od zapuštenih nekropola su čistili više dana želeći iza sebe ostaviti trag kako brinuti o historijskom naslijeđu. U čišćenju su im se priključili učenici Prve osnovne škole Stolac i drugi aktivisti. Druženjem kroz društveno koristan rad započela je i jedna lijepa priča kako čuvati i njegovati ono što nam je ostavljeno da čuvamo od zaborava. Svaki kamen u našem gradu je priča a stećak je neprocjenjiva, kazao je Krgo.

Svojim kratkim prisustvom, kako naglašava mladi Švicarci su izradili logo ” Vatra” koju treba održavati novim susretima, razmjenom iskustava i ne dozvoliti da se ugasi.

Mladi Švicarci su pokazali oduševljenje ljepotama Stoca i Bosne i Hercegovine, a posebno ih je dojmila ljubaznost i otvorenost lokalnog stanovništva i veoma im je drago što su dali doprinos otkrivanju i očuvanje kulturnog naslijeđa.

Foto: Klix.ba

 – Rad u Stocu nam je zaista činio zadovoljstvo, a posebno susreti sa stanovnicima Stoca. Bosna i Hercegovina je prelijepa zemlja koja zaslužuje da bude urednija i čišća. Sve na ovoj zemlji je jedinstveno i veoma nam se dopalo. Svima nam je ovo bio prvi put u Bosni i Hercegovini, a vjerujemo da nije posljednji!, kaže Averil von der Decken.

Profesorice Renate Fahrni i Claudine Burkard oduševljene boravkom u Stocu ističu da je u nastavnom planu Waldorf škola uključen i duži društveni, ekološki ili kulturni projekt, te da različitim akcijama učenici omogućavaju financiranje ovih projekata.

 – Poticaj na dolazak u Stolac bili su prelijepi i tajnoviti stećci. Želimo dati doprinos njihovoj vidljivosti i mogućnost da budu doživljeni. Nadamo se da ćemo radom na stećcima doći u kontakt s lokalnim stanovništvom. Vjerujemo u moć stećaka da doprinesu miru i povezivanju ljudi, kao i prošlosti i budućnosti, zaključile su profesorice iz Švicarske koje su sa svojim učenicima doživjele posebno iskustvo u našoj zemlji, prenosi Klix.ba.