Obilježeno deset godina inicijative “Škole: partneri budućnosti“ (PASCH) u BiH

Inicijativa koja se širom svijeta realizira uz pokroviteljstvo Ureda za vanjske poslove SR Njemačke, a u BiH implementira u saradnji sa Goethe-Institutom, Centralom za školstvo u inostranstvu (ZfA), Njemačkom službom za akademsku razmjenu (DAAD) i Pedagoškom službom za razmjenu (PAD), u proteklih deset godina omogućila je brojnim učenicima i učenicama PASCH škola iz Bosne i Hercegovine učestvovanje u projektima, manifestacijama i učeničkim razmjenama širom svijeta i Njemačke.


– Ovom inicijativom pružamo priliku mladima da razmišljaju izvan svojih granica, da razmišljaju o svojoj i budućnosti svoje zemlje i tako unesu ideje koje će pokrenuti pozitivne promjene, istakla je na otvaranju programa obilježavanja deset godina inicijative “Škole: Partneri budućnosti“ (PASCH) u BiH, direktorica jezičkog odjela Geothe-Instituta u BiH, dr. Alexandra Mittler.

– Bosna i Hercegovina je samo jedna od 120 zemalja širom svijeta u kojima se implementira PASCH inicijativa. Danas imamo priliku upoznati se sa 22 partnerske škole iz cijele BiH, a ukupno ih širom svijeta imamo 1800, navela je Mittler te dodala da svake godine 15 mladih putem Goethe-Instituta učestvuje na kursevima za mlade u Njemačkoj dok nastavnici i nastavnice PASCH škola imaju mogućnost odlaska na seminare i usavršavanja.

Predstavnica ambasade SR Njemačke u BiH, Ellen Harte, kazala je da moderna nastava učenja njemačkog jezika budi istraživački duh i kreativnost. “Vanjska politika SR Njemačke mladim ljudima želi omogućiti prostor u kojem će diskutovati o različitim temama i kritički preispitivati svoju okolinu. PASCH inicijativa nudi upravo to i zbog toga osjećamo odgovornost i obavezu da se ona i nastavi“, naglasila je Harte.

– Dom mladih je ispunjen mladosti i jezicima. Učiti njemački jezik PASCH metodom znači učiti jezik u partnerstvu i zbog vas mladih ljudi ćemo i dalje raditi na umrežavanju učenika iz cijelog svijeta, rekao je Thomas Polland u ime Centrale za inostrano školstvo SR Njemačke (ZfA)

Pored prezentacije partnerskih škola, u okviru programa koji će trajati do 22 sata bit će organizovane i edukativne radionice za učenike i nastavnike te koncert bh. muzičara Frenkija.

U zadnjih 10 godina PASCH učenici i učenice kao i njihovi nastavnici i nastavnice napravili su mnogo velikih i grandioznih projekata kao što su literarna radionica “Federsammler” u kojoj mladi iz više zemalja rade zajedno, papirno pozorište “Papiertheater“ i mnogi drugi. Učenice i učenici PASCH škola će sa sigurnošću i sljedećih 10 godina dokazati koliko zabavan može biti njemački jezik i koliko uspješan se može biti kroz njemački i sa njemačkim.

(Školski.ba)