Novi pritisak na bošnjačku djecu u RS-u: Učit će o srpskom jedinstvu i historiji

Postavlja se pitanje da li će međunarodne organizacije reagirati na ova nova kršenja ljudskih prava u manjem bh. entitetu, naročito zato što se radi o najosjetljivijoj populaciji.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a jučer je preporučeno da se u okviru obilježavanja 15. septembra, “Dana srpskog jedinstva”, od 7. do 15. septembra posebna pažnja na redovnoj nastavi u RS-u posveti sadržajima koji govore o ovoj temi.

U RS-u se 15. septembar obilježava Dan srpskog jedinstva, slobodne i nacionalne zastave. U skladu s obilježavanjem ovog datuma Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske predložilo je da se u nastavni program škola u ovom entitetu cijela sedmica posveti izučavanju ove tematike.

 – Uvažavajući značaj njegovanja kulture i tradicije u Republici Srpskoj, a imajući u vidu ulogu i značaj škole u vaspitanju mladih, smatramo važnim da se obilježe ovakvi datumi. Preporučujemo da se u nastavi u periodu od 7. do 15. septembra 2021. godine posebna pažnja posveti sadržajima vezanima za navedene teme, te da se kroz niz aktivnosti u školama ožive sjećanja na historijske ličnosti i događaje koji su dobrinijeli slobodi, nezavisnosti i jedinstvu srpskog naroda”, navodi se u saopćenju.

Foto: Klix
Foto: Klix

Dodaju kako je potrebno posvetiti jedan školski čas ovoj temi.

 – Naprimjer, drugi čas u obje smjene, svaki nastavnik. Potrebno je koristiti jedinstven okvir koji će pripremiti nastavnici nacionalne grupe predmeta, uz podršku direktora i stručne službe škole. Jedinstveni okvir podrazumijeva sliku i materijal za organizaciju časa, a obavezno treba da uključuje i komunikaciju sa učenicima o ovoj temi, navodi se u nastavku.

U zaključku saopćenja navedeno je kako se od nastavnika očekuje da dostave informaciju o realiziranim aktivnostima, a koju moraju upotpuniti video snimcima, fotografijama i pisanim materijalima ili likovnim radovima – sve u cilju “promovisanja aktivnosti nastavnika i primjera dobre prakse u školama”.

Podsjetimo da se na bošnjačku djecu u RS-u već vrše razni pritisci, između ostalog tako što im se ne dozvoljava da izučavaju bosanski jezik.

Postavlja se pitanje da li će međunarodne organizacije, poput OSCE-a i OHR-a, reagirati na ova nova kršenja ljudskih prava u manjem bh. entitetu, naročito zato što se radi o najosjetljivijoj populaciji, piše Klix.