Njemački imunolozi upozoravaju: Bez vakcinacije djece i tinejdžera nema nade za kolektivni imunitet

Za sada za djecu mlađu od 12 nema odobrene vakcine.


Foto: Envato
Foto: Envato

Kolektivni imunitet na koronavirus vjerovatno se neće moći postići bez vakcinacije djece i adolescenata, objavilo je Njemačko društvo za imunologiju (DGfI).

Uobičajeno se misli da će se kolektivni imunitet postići kada 60 do 70 posto populacije bude zaštićeno od patogena, ali to pretpostavlja da se virus ne može reproducirati kod tih osoba, rekao je potpredsjednik DGfI-ja Reinhold Förster za dnevne listove medijske grupaciju Funke Media Group u komentarima objavljenim u utorak.

Förster je rekao da je s virusom Sars-Cov-2 to drugačije: ljudi mogu prenositi virus iako sami nisu bolesni, čak i ako su cijepljeni.

Delta-varijanta virusa samo pogoršava takvu situaciju, naglasio je.

Ona je mnogo zaraznija te veoma pogađa adolescente i djecu, objasnio je. Sve dok ta skupina uopće nije vakcinisana ili je vakcinisana samo malo neće se postići kolektivni imunitet.

Po njemačkom Institutu Robert Koch za kontrolu bolesti (RKI), najmanje 85 posto stanovništva u dobi između 12 i 59 godina i 90 posto onih starijih od 60 godina mora se vakcinisati da bi se uspješno borilo protiv delta-varijante.

Kada bi se ta stopa procijepljenosti postigla na vrijeme, najavljeni četvrti val u jesen/zimu bio bi malo vjerovatan, objavio je RKI u ponedjeljak, prenosi Zimodnevnik.hr.

Zasad povjerenstvo za vakcinaciju (Stiko) nije izdalo opću preporuku za cijepljenje djece i mladih iznad 12 godina, a za mlađe od 12 nema odobrene vakcine.