Niste jedini: Ovo su strahovi koje svaki roditelj ima kada mu dijete kreće u školu

Polazak u školu djelImično vas ispunjava strahom? Kako to riješiti?


Foto: Envato
Foto: Školski.ba / Envato

Početak školske godine neki dočekuju s uzbuđenjem, a neki sa strahom. Dojučerašnjim vrtićancima počinje novo životno razdoblje u kojem će se svatko snaći na drugačiji način.

Osim njima, velika je to promjena i za roditelje. Neki od njih posve su mirni, no većina ih dijeli ove iste strahove: Što bi se to loše moglo dogoditi mom djetetu?

Uplašit će se

Škola je veliko, novo i nepoznato mjesto. Možda niti u razred ne ide niko od poznate ekipe, a možda dijete prije nije niti pohađalo vrtić. Učiteljica je također nova osoba u životu, a tu je i niz pravila. Za malog čovjeka poprilično stresno, a naročito za djecu koja su introvertirana i ne sklapaju lako prijateljstva.

Nemojte slučajno svoj strah pokazati pred djetetom jer djeca su jako intuitivna i mogu naslutiti da nešto nije u redu. Tada postoji mogućnost da čak ako i nisu, počnu osjećati strah i napetost.

Nedostajat ću mu

Foto: Envato
Foto: Envato

Bili smo zajedno cijelo ljeto. Prije nikada nije bio u kolektivu. Kako će bez svoje mame i naše rutine na koju je navikao, pitaju se mnogi roditelji.

No, djeca su u stvari prilagodljivija nego što mislimo, a društvo vršnjaka svakako će im goditi na puno načina. Dani će biti ispunjeni zabavom i učenjem novih stvari, tako da će mama, ne brinite, vrlo brzo ispasti iz fokusa.

Izgubit će se negdje

Kao što smo već spomenuli, nakon vrtića, škola izgleda kao veliko strašno mjesto puno učenika koji trče. Djecu sada ne vode svugdje tete nego ponešto moraju i sama. Hoće li se znati vratiti u učionicu kada ode u WC? Šta ako zaluta negdje na odmoru? Hoće li moje dijete početi paničariti ako ne bude moglo pronaći biblioteku?

Sasvim je normalno da postavljamo sebi takva pitanja. Neka djeca su snalažljivija i samostalnija od druge. Vrijeme je da i ova druga razviju svoje vještine. Ako ćete ipak biti mirniji, posjetite s djetetom školu nekoliko dana prije početka nastave i upoznajte ga sa zgradom.

Neće ništa pojesti

Zamišljate svoje dijete gladno i nervozno, a sve zato što je zaboravilo na svoju kutiju za užinu ili zbog nekog drugog razloga? Na to na žalost ne možete utjecati. Dijete će ili jesti ili neće. Pokušajte razgovarati s njim ranije objasniti mu zašto je važno da jede. Spakirajte mu hranu koju stvarno jako voli.

Ako imate suradljivu učiteljicu možete ju zamoliti za pomoć u vidu da podsjeti dijete da bi trebalo pojesti užinu.

Neće naći prijatelje

Foto: Envato
Foto: Envato

Teško je ostati čvrst ako stalno mislite na to da se vaše dijete neće uklopiti i da neće steći nove prijatelje. Vidjeti svoje dijete usamljeno i u ranjivoj situaciji bolno je svakom roditelju.

Naravno, može vas utješiti činjenica da će u razred s njim ići neko od vrtićkih prijatelja, no ako ne ide, morat će upoznati novu djecu.

Razgovarajte o tome, no ne radite od toga neku veliku stvar. Objasnite djetetu kako će poznati puno nove djece koja se žele družiti s njim. Potaknite ga da nađe djecu sličnih interesa, a prije samog polaska u školu otvorite ga novim aktivnostima i situacijama.

Neko će ga maltretirati

Foto: Envato
Foto: Envato

Nasilništvo je danas sve češće i dolazi u sve više oblika, koliko god roditelji ulagali u svoju djecu i koliko god se radilo na tom problemu. Naučite djecu kako se odbraniti od nasilnika, što reći, kako i kada potražiti pomoć. Najvažnije je to da ne smiju prešutjeti da imaju problem. Pričajte kod kuće o svemu, otvoreno, podijelite neki svoj problem da bi vam dijete podijelilo svoj.

No, nemojte odmah biti negativni. Danas srećom postoji velik broj instrumenata protiv nasilnika koji su vam na raspolaganju.

Učiteljima neće biti dovoljno stalo do njega

Najljepše je biti učiteljicin mezimac. No, vi znate da je tu još 25 druge djece i bojite se da učiteljica neće shvatiti koliko je vaše dijete posebno, osjećajno, zahtjevno, pametno i slično.

Tu ništa ne možete posebno učiniti pa je vrijeme da se opustite. Potrudite se djetetu stvoriti dobre radne navike jer to je jedan od načina da se istakne u masi. Budite uvjereni da rad i trud neće proći nezapaženo, ali i da učitelji brinu o svoj djeci jednako.

Naravno, ako dijete ima neke posebne potrebe ili određene specifičnosti, to svakako naglasite učitelju koji će vam sigurno izaći u susret, pišu Djecjaposla.com.

Neće učiti jednako brzo kao i svi ostali

Vaše dijete u vrtiću je bilo veselo, zaigrano, neopterećeno i vrlo živahno. Što ako sada, kada su ozbiljne stvari u igri, zakaže? Ne bude moglo pratiti nastavu? Ne svlada zadatke jednako brzo kao i ostala djeca?

Sve je moguće. No, umjesto da tražite magično rješenje, izdvojite vremena i radite sa svojim djetetom. Možda je jednostavno previše zaigrano da bi se koncentriralo na neke stvari. Možda mu nije sve objašnjeno na pravi način. Razgovarajte i s učiteljicom. Vidite kakve se dodatne mogućnosti nude.

Naučite dijete da zamoli da mu se dodatno objasni ako mu nešto nije jasno. Nema toga što dodatni uloženi rad i trud neće ispraviti.