Nikad manje upisanih učenika u srednje škole u Sanskom Mostu

Nedostatak učenika je vremenom proizveo i tehnološki višak nastavnog kadra.


U tri srednje škole na području općine Sanski Most u narednoj školskoj godini trebalo bi se upisati 164 učenika, koliko ih je završilo osnovno obrazovanje, što je daleko najmanji broj učenika u poslijeratnom periodu.

Planom upisa, Mješovita srednja škola namjerava upisati 150 učenika, Srednja poljoprivredna škola 50, dok Gimnazija planira upis 25 učenika. Prema riječima Nijaza Halilovića, direktora Mješovite srednje škole, plan je da se upiše osam odjeljenja, s tim da se niti ove godine neće vršiti upis učenika za zvanje medicinskog tehničara.

On ističe kako su prisiljeni da ukinu pomenuto zanimanje, jer imaju problema s organizovanjem nastave zbog nedostatka stručnih predavača.

 – I pored toga, učenicima su na raspolaganju neka veoma atraktivna zanimanja koja su tražena na tržištu rada, kako kod nas, tako i u inostranstvu. Ove godine uveli smo i novo zanimanje, za struku vodoinstalatera, istakao je Halilović.

U Gimnaziji planiraju da upišu 25 učenika u prvi razred, a već više godina problem ove obrazovne ustanove je sve manje interesovanje učenika da pohađaju ovu srednju školu.

Srednja poljoprivredna škola “Sanus futurum” ima plan da upiše 50 učenika, a poput Gimnazije, i u ovoj školi već godinama kubure s nedostatkom učenika, zbog čega je u pitanje došao i opstanak te ustanove, s obzirom na to da ju je u protekloj školskoj godini pohađalo tek sedamdesetak učenika, piše Hayat.ba.

Kada je u pitanju školstvo na području općine Sanski Most, trenutno najveći problem je upravo nikad manji broj učenika, pa je već sada očigledno da će se kompletan plan upisa u srednje škole teško realizirati. Ništa bolja situacija nije ni u segmentu osnovnog obrazovanja, jer se u prve razrede ovdašnjih škola upisalo tek 135 učenika.

Nedostatak učenika je vremenom proizveo i tehnološki višak nastavnog kadra, kao i niz drugih problema u ovdašnjem školstvu. Svi ovi problemi uzrokovani su visokom stopom migracija stanovništva s ovih prostora u zemlje Evropske unije, s obzirom na to da u inostranstvo odlaze čitave porodice s djecom.