N/FSBiH podržao projekte Liga osnovnih i srednjih škola

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine podržao projekte liga u malom fudbalu/nogometu za učenike kroz donaciju lopti za oba takmičenja. Treba spomenuti i da sudije dolaze ispred Udruženja sudija i instruktora Kantona Sarajevo.


Liga osnovnih škola ove godine održava se po treći put, uz rast broja prijavljenih ekipa iz godine u godinu, što je rezultiralo rekordnim brojem učesnika u 2017. godini. Liga srednjih škola Kantona Sarajevo u malom fudbalu/nogometu se organizuje već 7 godina i postalo je tradicionalno takmičenje za učenike i učenice srednjih škola. Iduće godine očekuje se rekordan broj muških i ženskih ekipa završnih razreda srednjih škola sa područja cijelog Kantona Sarajevo.

– Rukovođeni smo željom da mlade Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo privolimo da svoje slobodno vrijeme umjesto u sumnjivim okruženjima, provode na sportskim terenima, te da baveći se sportom i boraveći u sportskom okruženju poboljšaju svoje fizičko, mentalno i socijalno zdravlje. Stoga smo se i potrudili da ovom veoma osjetljivom, ali veoma bitnom segmentu društva omogućimo odlične uslove tokom liga, kako bi mladi imali priliku da se razvijaju u fizičkom, ali i u psihičkom smislu, stav je organizatora, Udruženja Sport Centar.

Vrijedi istaći da u promociji takmičenja učestvuju SFK 2000 Sarajevo, FK Željezničar, FK Sarajevo, omladinski pogon FK Željezničar, Škola fudbala “Asim Ferhatović Hase” i Akademija FK Sarajevo, kao i brojni reprezentativci, prvotimci i omladinci različitih selekcija nacionalnih reprezentacija Bosne i Hercegovine, a mnogi od njih su u prethodnim godinama i sami bili učesnici ovih takmičenja.

Navedena takmičenja odigravaju se u KSC Skenderija, koja je lokacijski najpogodnija za sve učesnike, a svim nastavnicima i profesorima obezbjeđene su i simbolične dnevnice, a u ovisnosti o učešću partnera i sponzora za učesnike se nerijetko osiguraju osvježenja.

Liga srednjih škola i Liga osnovnih škola realizuju se uz saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u organizaciji Udruženja za razvoj sporta – Sport Centar iz Sarajeva, te razvijaju i sve pozitivne osobine kod učesnika – fizičku pripremljenost, kondiciju, sportski duh, fair play i takmičarski duh. Svi učesnici Business lige u organizaciji Sport Centra kroz uplate kotizacija direktno pomažu realizaciju projekata Lige osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, a Sport Centar se ovom prilikom zahvaljuje N/FSBiH i svim drugim partnerima na pomoći i podršci u realizaciji.

(Školski.ba)