Nezakonite smjene direktora škola građane TK bi mogle koštati milione KM

"Štete će sigurno biti velike po budžet TK, ali kada sve sumiramo, oni koji su implementirali zakon neće biti odgovorni, nego će posljedice na kraju snositi građani kantona."


Foto: Envato
Foto: Envato

Nezakonite, tačnije neustavne smjene više od 100 direktora osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu, građane bi mogle koštati nekoliko miliona konvertibilnih maraka. Prvi je ovo slučaj u Federaciji BiH koji je završio na Ustavnom sudu, a jedna od presuda je već objavljena.

Čak 121 direktor osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu u aprilu prošle godine smijenjen je u jednom danu, i to izmjenama i dopunama dva zakona, a za jedan od njih već se utvrdilo da je donesen na neustavan način.

Izmjene i dopune zakona o osnovnom te srednjem obrazovanju potez su koji je podržala tadašnja skupštinska većina, predvođena Socijaldemokratskom partijom (SDP), a dešavanja sa sjednice Kantonalne skupštine pokazala su da je tuzlanski obrazovni sistem pod izuzetno jakim političkim utjecajem.

Izmjene zakona uskoro pred zastupnicima

Međutim, 11 mjeseci kasnije, Ustavni sud Federacije BiH donio je presudu na osnovu apelacije grupe skupštinskih zastupnika i smijenjenih direktora, a u kojoj je navedeno da je jedan član izmijenjenog Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju neustavan. On se konkretno odnosio na smjene direktora koji će, po svemu sudeći, u dogledno vrijeme biti vraćeni na posao.

 – Na Ministarstvu obrazovanja Tuzlanskog kantona i Kantonalnoj vladi sada je sprovođenje odluke suda, na način da će u skupštinsku proceduru uputiti izmjene i dopune Zakona o srednjem odgoju i obrazovanju, shodno presudi Ustavnog suda FBiH, koja će proizvesti određene posljedice, kaže za Klix.ba Žarko Vujović, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona.

Vujović nam je potvrdio i da bi se realizacija presude Ustavnog suda FBiH, odnosno izmjene zakona pred skupštinskim zastupnicima mogle naći na jednoj od narednih sjednica zakonodavnog tijela.

Pojedinačni sudski procesi

Kada je riječ o izvjesnim posljedicama, one se odnose na obeštećenja neustavno smijenjenih direktora i prema ranijim projekcijama, tiču se novčanog iznosa od nekoliko miliona konvertibilnih maraka.

 – Mi imamo sudske procese koji su pokrenuti od nezakonito smijenjenih direktora i oni su u fazi pripremnog ročišta ili zakazivanja glavnih pretresa pred nadležnim sudovima. Sada, nakon presude Ustavnog suda FBiH, sigurno je da će svi oni koji su tužili, na sudu dobiti presudu u svoju korist. Štete će sigurno biti velike po budžet Tuzlanskog kantona, ali kada sve sumiramo, oni koji su implementirali zakon neće biti odgovorni, nego će posljedice na kraju snositi građani kantona, na način da će se iz budžeta plaćati presude prema nezakonito smijenjenim direktorima, kazao je skupštinski zastupnik Midhat Čaušević.

Osvrnuvši se na to da je prethodnom sazivu vlasti, odnosno donosiocima spornih izmjena zakona prilikom procedure usvajanja sugerirano da idu nezakonitim putem, Čaušević ističe da će nastale posljedice biti neophodno savladati u skladu sa analizom činjenica iz presude Ustavnog suda FBiH.

Inače, ovo je prvi put da je u Federaciji BiH donesena jedna ovakva presuda, a naši sagovornici su mišljenja da će iz nje biti izvučena pouka za sve one koji bi se eventualno u narednom periodu odlučili na smjenu direktora po sili zakona. Vrijedi kazati da je apelacija Ustavnom sudu FBiH upućena i za izmjene i dopune Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, a konačni epilog u vidu presude se očekuje uskoro.