Nezaboravno studentsko putovanje u Bruxelles

Pozitivni komentari studenata iz Hrvatske i BiH koje smo tijekom ovog mjeseca odveli na stručno putovanje u Bruxelles najbolja su potvrda vrhunske kvalitete našeg rada, poručili su sa Sveučilišta Alma Mater Europaea (AMEU).


Studenti su izrazili zadovoljstvo jer su dobili priliku uživo se informirati o funkcioniraju Europskog parlamenta i Europske komisije. Stručnjaci tih dviju institucija upoznali su studente s mogućnostima koje građanima nudi EU, bilo da se žele kvalitetno obrazovati ili unaprijediti svoje karijere, pokrenuti vlastiti biznis ili se, pak, zaposliti u europskoj administraciji. Osim toga, u stalnom uredu RH pri EU od hrvatskog veleposlanika Mate Škrabala dobili su informacije o radu Europskog vijeća te kako se štite hrvatski nacionalni interesi u Bruxellesu.

Što je studente Europskih poslovnih studija i projektnog menadžmenta najviše dojmilo na stručnoj ekskurziji najbolje je opisala nekolicina njih čije vam dojmove prenosimo.

Hrvatski student Marko Balenović nije krio zadovoljstvo briselskom epizodom.

– Posjet Bruxellesu – osim doprinosa koji smo ostvarili upoznavanjem poslovne sredine i načina funkcioniranja svjetski poznatog grada – dao nam je uvid u funkcioniranje kompleksnih sistema upravljanja Europskom unijom te način kako se donose ključne odluke vezane za cjelokupno kontinuirano unaprijeđenje Europe i njenog razvoja u odnosu na ostatak svijeta, kaže Marko. Također ga je dojmio susret s hrvatskim veleposlanikom Matom Škabalom, prvim čovjekom Stalnog ureda RH pri EU. ‘Posjet hrvatskom veleposlanstvu imao je višestruke koristi, budući da smo tamo dobili informacije o njegovim aktivnostima i konkretnim zadacima te važnosti koji taj Ured ima u zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa unutar Europske unije’, smatra ovaj student europskih poslovnih studija.

Njegova kolegica iz BiH Alma Mustedanagić dodaje kako je stručna ekskurzija u Bruxelles obogatila njezina unaprijed stečena znanja prilikom studiranja.

– Upoznati smo sa osnovnim informacijama o funkcioniranju EU institucija u Bruxellesu. Također, predstavljen nam je način na koji se dolazi do korištenja EU fondova za potrebe regionalne politike i to kroz konkretne primjere. Put u Bruxelles zauvijek je obilježio naše školovanje na AMEU, pojasnila je.

Hanu Sokolović, također iz BiH dojmilo je što su studenti AMEU dobili priliku  predstavnicima i stručnjacima iz institucija Europske unije izravno postaviti sva pitanja koja ih zanimaju imaju.

– Razgovori o aktualnim događanjima unutar Unije, informacije o tijelima EU te značaju EU fondova u razvijanju malih i srednjih poduzeća samo su neka od iskustva koja je ipak daleko korisnija kad se s njima susretnete na terenu i povežete ih sa stečenim teorijskim znanjem’, objasnila je. Hani je pak posebno zanimljiv dio posjete Bruxellesu bio susret s glavnim tajnikom Europske pučke stranke (EPP) . ‘Gospodin Antonio López Istúriz je bio vrlo otvoren za razgovor o svim pitanjima koje su studenti iz zemalja regije imali o statusu njihove države u Europskoj uniji, kaže Hana.

Mlada Riječanka Morana Stipeč ističe kako je njoj – s aspekta projektnog menadžmenta koji studira u Mariboru – posjet bio vrlo značajan, jer je od stručnjaka iz Europske komisije dobila korisne savjete o europskim fondovima, te načinu vođenja malih i srednjih poduzeća daju nam vjetar u leđa kako iskoristimo sve blagodati koje nam pruža Europska unija.

– Pokazali su nam da postoji način da se zaposlimo i da pokrenemo vlastite karijere u dobrom smjeru. Trebamo širiti svoje vidike i znanja. Stručna ekskurzija je zaokružila moj studij na AMEU, jer sam se i u praksi uvjerila da diplomu AMEU mogu dobro iskoristiti za razvijanje svoje poslovne karijere, ocijenila je Morana.

Njezina kolegica, iz Zagreba Željka Dragičević preporučuje i budućim generacijama studenata da se odazovu pozivu na stručnu praksu u Bruxellesu.

– Osim korisnih i informacija edukativnog karaktera ovo putovanje nam je omogućilo i nezaboravne zabavne sadržaje što ovu ekskurziju svakako čini krunom studiranja na AMEU, istaknula je.

(STUDOMAT.ba)