Neki mališani već sa 4 mjeseca spavaju cijelu noć, a evo u čemu je tajna

Ovo je metoda kojom neki mališani već sa 4 mjeseca spavaju cijelu noć.


Foto: Envato
Foto: Envato

Dojenje vaše bebe dok ona spava može biti način da joj želučić bude dovoljno pun da prespava veći dio noći. Evo i kako…

Ako želite da vam beba spava veći dio noći, dojenje uspavanog djeteta može biti rješenje koje ste tražili. Idealan tajming je podojiti bebu između 23 i 24 sata, neposredno prije negoli odete na spavanje. Nakon nekog vremena, beba će početi duže spavati, a njezin će želučić biti pun veći dio noći.

Ako svoju bebu želite hraniti dok spava, stavite je na spavanje u vrijeme kada to inače činite. Zatim, oko 23 ili 24 sata, nježno izvadite bebu iz krevetića i prislonite je na grudi ili joj dajte bočicu, a da je pritom ne probudite.

Ako je beba dojena, bit će još lakše jer joj je probudi instinkt za sisanjem čim je stavite na bradavicu.

Kada uzmete u ruke usnulu bebu, važno je da okolna stimulacija bude što manja – nemojte paliti svjetla, pjevati niti mijenjati pelenu osim ako nije toliko puna da se ‘prelijeva’. Nakon što završite hranjenje, nježno vratite bebu u krevetić.

Vjerovali ili ne, kod neke će djece dojenje ili hranjenje u snu super funkcionisati, a vi ćete biti peporođeni. No neke će se bebe razbuditi. Ništa vas ne košta da pokušate nekoliko noći zaredom. Ako se beba probudi oko 3 ili 4 ujutro, to je znak da ovim načinom hranjenja ne postižete svrhu jer ipak nije izdržala do jutra pa je bolje da se prepustite njezinom spontanom ritmu hranjenja, pišu Roditelji.hr.

Također, možda ovakvo hranjenje neće odgovarati nekim roditeljima jer žele ranije zaspati, i to je u redu. U tom slučaju, prepustite se bebinom ritmu.

Kada možete započeti hranjenjem bebe u snu?

Hraniti bebu dok spava možete početi bilo kada, nikada nije prerano. Ako se bebin san produži već nakon prva tri mjeseca njezina života, imat ćete i vi i dijete više noćnog sna. Budući da djeca u dobi od 8 mjeseci već su u stanju prespavati cijelu noć, preporuka je da u toj dobi prekinete sa hranjenjem bebe dok spava.

Beba je već dovoljno velika da prije negoli zaspe uzme dovoljnu količinu hrane da ne bude gladna tokom noći, a i već je počela dohranu.

Kako hranjenje u snu djeluje na novorođenčad?

Iako se hranjenje bebe koja spava najčešće odnosi na jedno hranjenje u kasnim noćnim satima kako bi dijete prespavalo do jutra, tvorci ove metode hranjenja, Freedman i Stacy Karol, smatraju da kod novorođenčadi bi trebalo uvesti dva hranjenja, u 1 i u 4 ujutro. Ovakvo preventivno hranjenje, dok je beba usnula, vaša beba će imati manje noćnih buđenja i manje noćnih plakanja.

Ako budete postupno pomicali vrijeme hranjenja, beba možete prespavati cijelu noć do dobi od četiri mjeseca. Iako, naglašavamo, ova metoda možda neće funkcionirati kod svih beba, vrijedi pokušati.