Ne prestaju reakcije na nove kriterijume pri upisu u srednju školu

Nezadovoljni roditelji, ali i određeni profesori tjelesnog odgoja obratili su se i Kantonalnom premijeru Nihadu Uku.


Foto: Facebook

Reakcije na nove kriterijume pri upisu u srednju školu ne prestaju. Brojni roditelji glasno poručuju da je riječ o diskriminaciji. Iz nadležnog ministarstva ni riječi. U međuvremenu, uslijedilo je i javno izjašnjavanje nezadovoljnih prosvjetnih radnika o njihovom položaju u društvu. Između ostalog, razlozi su povećan obim posla, veliki pritisak, nedovoljna plata, te veliki administrativni poslovi.

Kao odbojkašica, Mirnina kćerka godinama je ponosno predstavljala svoju školu. Da je osvajala bodove sa takmičenja iz nekih drugih predmeta, bilo bi joj od značaja pri upisu u bilo koju srednju školu. Ovako, dobri rezultati iz odbojke vrednuju se samo u Gimnaziji sportskog izbornog područja. Za Mirnu, ovakva Odluka ministarstva je neopravdana.

 – Da djeca, koja za vrijeme škole izaberu da se bave sportskim aktivnostima i u okviru tog nastavnog predmeta učestvuju na takmičenjima, budu diskriminirani, zato što nemaju mogućnost da im se ti osvojeni bodovi priznaju, dok djeca za takmičenja drugih nastavnih predmeta ustvari budu nagrađena pri upisu u srednju školu, smatram da to ne samo da je neopravdano, moje mišljenje i pravno neutemeljeno, u potpunosti je na štetu djece, kaže Mirna Milanović-Lalić, majka.

Nezadovoljni roditelji, ali i određeni profesori tjelesnog odgoja obratili su se i Kantonalnom premijeru Nihadu Uku. A potom i ministrici obrazovanja Naidi Hoti Muminović, pozivajući na ponovno preispitivanje pomenute odluke. Između ostalog, navode da je nejasno zbog čega sportska takmičenja, koja su organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, nisu vrednovana za razliku od takmičenja iz drugih nastavnih predmeta, te dodaju:

 –  Odluka je sporna i iz razloga što ukida bodove koje su stekli učenici u prethodnim školskim godinama na osnovu sportskih školskih takmičenja.

Na naš upit, iz kantonalnog Ministarstva odgoja i obrazovanja nisu odgovorili. Ali, nezadovoljstvo prosvjetnih radnika ne jenjava. Veliki stres, povećan obim posla, pritisak roditelja, nedovoljna plata samo su neki od svakodnevnih problema.

 – Prosvjetni radnici žele da promijene posao i to je vrlo loša situacija. Mi ovih dana već govorimo o tome da na nekim pozicijama nećemo u septembru imati uopće nastavnika. Ako uzmemo u obzir, da se stvori prilika da prosvjetni radnici odu da rade neki drugi posao, onda to znači da ćemo doći u paralizu realizacije obrazovanja, odnosno nastavnog procesa u vrtićima i osnovnim školama, kaže Saudin Sivro, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja u KS, piše N1.

Administracija dodatno otežava njihov rad, pa kako navode, preopterećenje takvim poslovima pretvorilo ih je u pisare. Da česte promjene u obrazovnom sistemu, dodatnu otežavaju, pokazalo je i istraživanje sindikata obrazovanja i odgoja. Pa su samo neke od poruka prosvjetnih radnika bile:

 – Veliki broj reformi je doveo do urušavanja obrazovnog sistema. Nameću se stalno nove stvari od strane onih koji nisu direktno u kontaktu s djecom.

 – Ne bih promijenio posao promijeno bih sistemske okolnosti, ljude koji degradiraju rad i obraz prosvjetnog radnika.

A nezadovoljstvo zbog ignorisanja zahtjeva prosvjetnih radnika, prema njihovim riječima, mogle bi prerasti u štrajk. Na kraju, posljedice će osjetiti najmlađi.