Naučno dokazano: Previše vremena provedenog ispred ekrana mijenja dječiji mozak

Istraživanje provedeno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je pokazalo da previše vremena provedenog ispred ekrana mijenja dječiji mozak.


Klinika za dječije bolesti u Cincinnatiju je provela istraživanje u kojem su kod djece koja ispred ekrana provode više vremena nego što se preporučuje utvrđene razlike u dijelovima mozga koji podržavaju jezik i samoregulaciju, prenosi 24sata.info.

Istraživači su ipak izjavili da još nije jasno kako pomenute promjene u mozgu utječu na kasniji djetetov razvoj.

Studija je provedena na 47 zdrave djece s područja Cincinnatija u dobi od 3 do 5 godina magnetskom rezonancom mozga kao i kognitivnim testiranjem.

John Hutton, vođa istraživanja, istakao je kako posljednjih decenija ljudi, a posebno djeca i tinejdžeri, sve više vremena provode pred ekranima, mobitela, kompjutera i televizora.

Ovi rezultati jasno naglašavaju potrebu za razumijevanjem utjecaja vremena provedenog pred ekranom na mozak, posebno u fazama dinamičnog razvoja mozga u ranom djetinjstvu – kazao je Hutton.

Istraživanje koje je već sada izazvalo veliku pažnju javnosti objavljeno je u naučnom časopisu “JAMA Pediatrics”.

Kanadsko istraživanje objavljeno u aprilu ove godine također je pokazalo da vrijeme provedeno ispred ekrana može utjecati na raspon pažnje kod predškolaraca.

Američka akademija za pedijatriju predlaže da djeca mlađa od 18 mjeseci trebaju izbjegavati sve aparate s ekranom osim razgovora putem videa. Za djecu između 2 i 5 godina, preporučuje se ograničavanje vremena provedenog ispred ekrana na sat dnevno.

(Školski.ba)