Naučnici dokazali da uživanje u kreativnim djelima može pojačati imunitet

Istraživači sa Sveučilišta Berkeley u Kaliforniji dokazali su da uživanje u lijepoj prirodi i umjetnosti pojačava imunitet.


Foto: Ilustracija

Naučnici tvrde da gledanje prirodnih ljepota, odnosno slušanje Schubertovih djela može suzbiti bolesti.

Prirodne ljepote i umjetnost potiču imunitet snižavajući razine pojedinih kemijskih spojeva koji mogu uzrokovati upale te potaknuti razvoj dijabetesa, srčanog udara i drugih bolesti.

U dva različta eksperimenta 200 mladih ljudi dnevno su izvještavali o doživljenim pozitivnim emocijama.

Uzorci tkiva uzimani istog dana pokazali su da najmanje razine štetnog kemijskog spoja interleukina 6 (IL-6), koji je marker za upale, imaju oni koji su doživjeli najviše pozitivnih emocija, posebno začuđenosti i oduševljenja.

To je protein koji djeluje kao proinflamatorni i antiinflamatorni citokin. Citokini su pak proteini malih molekulskih masa koji djeluju kao posrednici u imunosnom sustavu.

Psihologinja dr. Dacher Keltner s Berkeleyja objašnjava:

– Zadivljenost, čuđenje i ljepota potiču zdravije razine citokina. Iskustva zbog kojih imamo te pozitivne emocije – šetnja prirodom, slušanje glazbe, promatranje umjetnosti – izravno utječu na naše zdravlje i dužinu života.

Ciotin i drugi kemijski spojevi potiču stanice da se bore protiv infekcija, bolesti i ozljeda, ali u prevelikim količinama povezani su s bolestima poput bolesti srca, dijabetesa tipa 2, arttritisa, depresije.

Dr. Jennifer Stellar sa Sveučilita u Torontu potvrđuje:

– Naši rezultati pokazuju da pozitivne emocije utječu na dobro zdravlje.

Dugo se pretpostavljalo da zdrava prehrana i dovoljno sna potiču tijelo u borbi protiv fizičkih i mentalnih bolesti.

Ova studija prvi put ukazuje na to da i pozitivne emocije utječu na jačanje imuniteta.

(Školskiportal)