Nastavnik harmonike Enes Fazlić: Moji učenici su do sada osvojili više od 70 nagrada na raznim takmičenjima

Koliko su učenici u Bosni i Hercegovini zainteresirani za harmoniku?


Foto: Privatna arhiva

Koliko su mladi u Bosni i Hercegovini zainteresirani za harmoniku, tradicionalni instrument, koji je stoljećima jedan od najdražih zvukova na našim prostorima razgovarali smo s dugogodišnjim i višenagrađivanim nastavnikom harmonike Enesom Fazlićem.

On za Bosnainfo kaže da uprkos popularnim elektronskim zvukovima harmonika ima duboke korijene i budućnost koja nije upitna.

 – Najbolji dokaz tome su takmičenja koja širom države okupljaju veliki broj djece i mladih koji pokazuju talenat i zavidne vještine , ističe Enes Fazlić, nastavnik ilijaške osnovne muzičke škole koja je područna Osnovne muzičke i baletske škole “Novo Sarajevo”.

Fazlić kaže da u proteklih desetak godina nije zabilježen pad broja zainteresiranih učenika, te da nisu odustajali ni u doba pandemije, kada je strahovao da bi umjetnost mogla biti zapostavljena.

 – Naprotiv. To se nije desilo, srećom. Radili smo u otežani uslovima, online, snalazili smo se kako god smo znali i prilagođavali okolnostima, navodi Fazlić dodajući da je harmonika dijelom našeg identiteta, a od čega se ne odustaje.

Ističe da polaznici obično upišu muzičku školu na nagovor roditelja ili starijih drugara koji su imali pozitivno iskustvo tokom sticanja nižeg muzičkog obrazovanja.

Poslije, ako i nisu imali veliku želju i ljubav, zavole uz atraktivne kompozicije kao što su valceri, tango, musette i slično, i vrlo često ne odustaju.

 – Mali je broj djece koja upišu muzičku školu, a koja ne idu do kraja, šest razreda koliko traje niže muzičko obrazovanje. Većina shvati jako ozbiljno i uspješno završi, ističe Fazlić.

Do sada je iz područnog odjeljenja više od 20 učenika nastavilo školovanje u srednjoj muzičkoj školi i na muzičkoj akademiji, a neki od njih su i zaposleni u institucijama koje su pohađali.

 – Moji učenici su do sad osvojili više od 70 nagrada na raznim takmičenjima. Od toga 33 prve nagrade. Od najznačajnijih takmičenja izdvojio bih Akordeonfest u Grazu i Harmonika fest u Tivtu gdje je moj bivši učenik, sada učenik drugog razreda Srednje muzičke škole,Husejn Bajraktarević osvojio prve nagrade u svojoj kategoriji, istakao je Fazlić.