Nastavnik Adis: Naši učenici kontinuirano bilježe zapažene rezultate

Uloga nastavnika jeste da pripreme sve kako bi učenici najviše samostalno dolazili do rješenja. Nastavnik je vodič.


Foto: Jablanica.live
Foto: Jablanica.live

Nastavnik matematike, informatike, fizike, i tehničke kulture u Osnovnoj školi “Suljo Čilić” Jablanica, Adis Pirija, je na osnovu rezultata koje njegovi učenici postižu, pozvan iz British Councila da video uratkom učestvuje na Western Balkan Digital Summitu October 2021 Podgorica.

Samit se održava samo za registrovane članove, te za sve zemlje Zapadnog Balkana. Nastavnik Pirija se pomoću video snimke, a na osnovu velikih uspjeha i rezultata naših učenika, obratio velikom auditoriju, zajedno sa ministrima obrazovanja zemalja u okruženju, prenosi Jablanica.live.

Već nekoliko godina, pored redovne nastave, sa učenicima radi projekte iz robotike i programiranja. U govoru je istakao kako naši učenici kontinuirano bilježe zapažene rezultate. 2017. godine učestvovali su na Svjetskom takmičenju iz robotike u Šangaju, odakle donose dvije nagrade.

 – U zadnje vrijeme, u našoj školi se provodi program “Škole za 21. vijek”. Zbog malog broja redovnih časova informatike, program se provodi kroz vannastavne aktivnosti, sekcije i koding klub. 2021. godine, naši učenici su učestvovali na takmičenju iz programiranja uz upotrebu mikrobita, gdje su osvojili 2. mjesto na projektu “Pametni semafor”. Projekat “Pametni semafor” prikazuje poboljšanje propusnosti saobraćaja kroz raskrsnicu sa semaforima u gradu Jablanica i samim tim smanjenje zagađenosti ugljen – monoksidom kojeg ispuštaju automobili. Učenici su ukupno uradili 3 projekta pomoću mikrobita.

U drugom projektu, “Automatsko zalijevanje biljaka”, učenici su uz pomoć mikrobita napravili sistem po kome se biljka zaljeva vodom ukoliko je vlažnost zemlje u saksiji ispod dozvoljene. Napravljena je poveznica sa predmetom biologija, odnosno priroda i društvo, pošto se radi o učenicima petog razreda. Učenik je prezentovao gotov projekat svojim drugarima na času kada je učiteljica pričala o biljkama.

Projekat “Pametno invalidno pomagalo” je pored svega navedenog imao i još jedan veoma bitan faktor kojeg učenici razvijaju, a to je empatija.

 – Kroz sve projekte učenici otkrivaju zanimanja, interese, afinitete, nadarenosti i tako dalje. Naglašene su veze između predmeta koje nisu očigledne. Uloga nastavnika jeste da pripreme sve kako bi učenici najviše samostalno dolazili do rješenja. Nastavnik je vodič. On omogućava učeniku da na zadatu temu, problem, zadatak, osmisli rješenje u suradnji sa svojim drugarima, nađe i razvije korake koji će dovesti do tog rješenja, realizuje to i napravi, a zatim i programira, te na kraju vidi rezultat svoga rada, to je neprocjenjivo, kazao je Adis Pirija u svom govoru.