Nastavak turneje Sportskih igara mladih u Gračanici, Ljubuškom i Zvorniku

Kroz ovogodišnju turneju, Sportske igre mladih posjetit će 46 gradova i mjesta iz svih dijelova naše države,


Turneja radosti Plazma Sportskih igara mladih nastavlja svoje putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu. U prethodnom periodu Dan sporta i takmičenja u ekipnim sportovima održana su u Gračanici, Ljubuškom i Zvorniku. Kroz ovogodišnju turneju, Plazma Sportske igre mladih posjetit će 46 gradova/mjesta iz svih dijelova naše države, a u saradnji sa višegodišnjim specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom BiH, Igre na terenima promovišu olimpijske vrijednosti kao što su prijateljstvo, poštovanje, izvrsnost i fair play. Pokrovitelj regionalnih takmičenja Igara i ove godine je Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Nakon što je prošle godine bio grad domaćin Svečanog otvaranja Igara, u Gradu Gračanici ove godine održan je m:tel Dan sporta za najmlađe SIM-ovce, kao i takmičenja u malom nogometu, košarci i rukometu. Preko 2.000 dječaka i djevojčica od 1. do 5. razreda osnovnih škola uživalo je u sportsko-zabavnom programu. Učenici generacije i predstavnici škola zajedno su sa gradonačelnikom Nusretom Helićem upalili plamen Igara nakon čega su održana takmičenja u atletici i Moja kravica Cup-u u igri između dvije vatre. Medalje su otišle u OŠ „Malešići“, OŠ „Lukavica“, OŠ „Hasan Kikić“, OŠ „Soko“, OŠ „Miričina“, Drugu osnovnu školu, OŠ „Doborovci“, OŠ „Gračanica“, OŠ „Stjepan polje“, OŠ „Džakule“ i Područnu osnovnu školu „Pribava“.

Utakmicama u malom nogometu u kategoriji za 2012. godište i mlađe nastavljene su aktivnosti u Gračanici. Zajedno sa dječacima nastupile su i djevojčice, a jedna od njih predvodila je pobjedničku ekipu.

– Osvojili smo Pili Cup u Gračanici i jako smo sretni. Radujemo se regionalnom takmičenju i nadamo se da ćemo tada izboriti odlazak na finale u Sarajevo, rekla je Azra iz ekipe „Strizibube“.

Napeto je bilo na rukometnim utakmicama u kategoriji djevojčica, a plasman na Veliko finale u Sarajevo slavila je ekipa ŽRK „Krivaja“ iz Zavidovića. Takmičarske aktivnosti u Gračanici završene su utakmicama Coca-Cola Cup-a u malom nogometu za dječake. Prvo mjesto osvojila je ekipa „Bratstvo“. Vatrometom i koncertom Željka Samardžića pred nekoliko hiljada stanovnika Gračanice i okolnih mjesta završena su dva dana sporta i zabave u ovom gradu.

Grad Ljubuški prvi put je bio domaćin m:tel Dana sporta. Podršku najmlađim SIM-ovcima svojim dolaskom pružio je i gradonačelnik Vedran Markotić, koji je sa najboljim učenicima osnovnih škola zapalio plamen Igara u ovom gradu. Više od 1.000 djece uživalo je u Moja kravica Cup-u u igri između dvije vatre i atletici, a medalje su u konačnici otišle u OŠ „Tina Ujevića“ Vitine, OŠ „Marka Marulića“, OŠ „Ivane Brlić Mažuranić“ – Gračine Crveni Grm i OŠ „Klobuk“.

S obzirom na to da je Ljubuški poznat kao grad rukometa, odličan Podravka Cup – rukometni turnir odigrale su ekipe sa ovog područja. Pobjedu u finalu odnijela je domaća ekipa „Izviđač“, te tako izborila plasman na finale u Sarajevo. Takmičenja u Ljubuškom nastavljena su utakmicama u košarci u sklopu Kinder Joy of moving Cup-a. U konkurenciji dječaka najbolja je bila ekipa zanimljivog naziva „Šareni leptirići“, dok su u konkurenciji djevojčica najbolje bile igračice iz ekipe „Žalote“. U saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, a pod pokroviteljstvom FIBA-e, Igre su ove godine dio kampanje ‘Njen svijet, njena pravila’ (#HWHR), kroz koju će raditi na promociji ženske košarke.

Nakon zapadne Hercegovine, Igre su svoj put nastavile u istočnoj Bosni. Zvornik je dvanaesti put zaredom bio domaćin Plazma Sportskih igara mladih. Odigrana su takmičenja u malom nogometu, odbojci i uličnoj košarci, a pobjedom u finalu malonogometnog turnira za djevojčice ekipa „Zvornika 01“ izborila je plasman na Veliko finale.

– Drago nam je što smo osvojile Coca-Cola Cup u Zvorniku. Nadam se da ćemo odbraniti titulu i na državnom u Sarajevu, a onda i na Međunarodnom finalu u Splitu, rekla je Irina iz ekipe „Zvornik 01“.

Zajedno sa UEFA Foundation for children, Igre već četvrtu godinu rade na animiranju što većeg broja djevojčica da budu dio Igara i da se bave sportom. Plasman na finalni odbojkaški turnir u Sarajevu u konkurenciji djevojčica izborila je ekipa „AS“ iz Zvornika, a u konkurenciji dječaka ekipa „Generacija Zed“.