Nastava u Sarajevu počinje 1. septembra, odustaje se od kombinovanog modela

Planirano je da ne bude kombinovanog modela, po kojem su đaci ranije naizmjenično jednu sedmicu išli u učionice, a drugu nastavu pratili online.


Učenici se vraćaju u školske klupe /Foto: Shutterstock
Učenici se vraćaju u školske klupe /Foto: Shutterstock

Trenutna epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo je zadovoljavajuća i nastava, prioritetno u klupama, počinje 1. septembra.

Konačna odluka o modelu nastave bit će donesena naredne sedmice, ali planirano je da ne bude kombinovanog modela, po kojem su đaci ranije naizmjenično jednu sedmicu išli u učionice, a drugu nastavu pratili online.

Kazala je to Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje u Vladi KS, kazavši da o broju učenika koji će biti u učionicama još nema odluke, prenosi Klix.

 – Finalno uputstvo o tome kako će nastava izgledati donijet ćemo naredne sedmice, kazala je Hota-Muminović, podsjetivši da su Krizni štab i Ministarstvo zdravstva FBiH taj posao prepustili kantonima.

Ipak, ministrica je otkrila određene planove.

 – Ispoštovat ćemo taj maksimum, određeni broj učenika koji mogu biti u učionici. Ostali, koji će u epidemiološkom smislu biti “višak”, će izostajati određeni dan iz učionice i pratiti nastavu online, objasnila je ministrica.

Kako je kazala, neće biti kombinovanog modela, prema kojem je naizmjenično pola učenika u razredu jednu sedmicu išlo u školu, a druga polovina nastavu pratila online.

 – Taj ‘blok’ model, gdje nastavnici ne vide učenika sedam dana, se pokazao lošim rješenjem, svi su se žalili, kazala je Hota-Muminović, rekavši da će se novim modelom održati dinamika u nastavnom procesu.