Naši učenici na Evropskoj Olimpijadi iz fizike, osvojili dvije bronzane medalje

Bosna i Hercegovina je na Evropskoj Olimpijadi iz fizike u Hamburgu ostvarila odlične rezultate. Riječ je o takmičenju za srednjoškolce koje je održano od 16. do 20. juna.


Na Olimpijadi su učestvovali učenici iz Bosne i Hercegovine koji su se kao najbolji plasirali na na državnom takmičenju iz fizike koje se 15. maja održalo na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (PMF UNSA).

Članovi ekipe bili su Dženan Midžić (Gimnazija Bihać), Muhamed Numanović (Richmond Park Schools Tuzla), Elmir Kevilj (Gimnazija “Muhsin Rizvić” Kakanj), Mihailo Bogdanić (Gimnazija Banja Luka) i Affan Kaknjo (Prva gimnazija Zenica). Njihovi voditelji ekipe bili su Muhamed Sokolović i Majra Šišić Čaluk.

Od trenutka kada su se znali članove ekipe, uslijedilo je nekoliko sedmica jako intenzivnih priprema sa voditeljima ekipe, kao i raznim drugim predavačima i pomoćnicima.

Učenici su proveli sedam dana u Sarajevu gdje su imali pripreme iz izrade eksperimenata na PMF UNSA, pod nadzorom doc. dr. Benjamina Fetića i studenta Fatiha Žgalja. Osim toga, intenzivne su bile teorijske pripreme sa voditeljima Muhamedom i Majrom te raznim drugim gostujućim predavačima.

Konkurencija na Olimpijadi u Hamburgu je bila jako velika – učestvovalo je 37 država sa 173 takmičara. Učestvovalo je 28 evropskih država (Njemačka, Austrija, Švicarska, Srbija, Hrvatska, Rumunija, Turska idr) i devet gostujućih država (Bangladeš, Kolumbija, Kirgistan, Saudijska Arabija, Brazil, Izrael, Meksiko, Singapur i Vijetnam).

Bh. učenici ostvarili su zapažene rezultate osvojivši čak dvije bronzane medalje (Muhamed Numanović i Dženan Midžić). I ostali učenici su ostvarili odlične rezultate te je Affana dijelilo samo 0.1 bod nagrade.

Uskoro bh. učenici u sličnom sastavu odlaze i na 53. Internacionalnu olimpijadu iz fizike, koja će se održati od 10. do 17. jula u Tokiju. Njihovi voditelji će biti doc. dr. Benjamin Fetić i Fatih Žgalj. Nadamo se da će i na tom takmičenju ostvariti što bolje rezultate.