Najmanje 60 učenica otrovano u školi u Haftkelu

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamenei zatražio je “stroge kazne”, sve do smrtne kazne, za osobe za koje se utvrdi da su odgovorne za ta trovanja, nazvavši ih “neoprostivim zločinima”.


Foto: Reuters

Deseci djevojčica otrovani su u subotu u nekoliko škola širom Irana, objavili su lokalni mediji.

Od kraja novembra mnogobrojne škole, većinom za djevojčice, pogođene su iznenadnim trovanjima plinom ili toksičnim tvarima. Djeci je bilo slabo, padala su u nesvijest, a neka završila i u bolnici.

Predsjednik Nacionalne istražne komisije za taj slučaj, zastupnik Hamidreza Kazemi, rekao je u petak da će njihov konačni izvještaj biti objavljen “za dvije sedmice”

Najmanje “60 učenica otrovano je (u subotu) u školi za djevojčice u Haftkelu” u pokrajini Huzestanu na jugozapadu zemlje, objavila je novinska agencija Iribnews, pozivajući se na mjesnog dužnosnika, piše Aljazeera.

Školarke su otrovane i u “pet škola u Ardabilu na sjeverozapadu” gdje su imale “simptome anksioznosti, otežanog disanja i glavobolje”, dodao je isti izvor.

U Urmiji, glavnom gradu pokrajine Zapadni Azerbejdžan na sjeverozapadu zemlje “neutvrđeni broj” učenika osnovne škole također je bio otrovan zbog “istjecanja plina”, objavila je agencija Ilna.

Vrhovni vođa traži stroge kazne

Po službenim podacima od 7. marta, “više od 5.000” djece otrovano je u više od 230 škola u 25 pokrajina od ukupno 31.

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamenei zatražio je “stroge kazne”, sve do smrtne kazne, za osobe za koje se utvrdi da su odgovorne za ta trovanja, nazvavši ih “neoprostivim zločinima”.

Učenice su otrovane u jeku protesta u Iranu izazvanih smrću 22-godišnje iranske Kurdkinje Mahse Amini u pritvoru zbog navodnog kršenja strogog kodeksa odijevanja za žene.

Višemjesečni protesti potaknuti smrću Mahse Amini najveća su kriza s kojom se Iran suočava u zadnjih nekoliko desetljeća i u sukobima s policijom ubijeno je više od 500 demonstranata.