Najčešći mitovi i prava istina o njima: U trudnoći trebate jesti za dvoje?

Pročitajte koji su to najčešći mitovi o trudnoći i šta je zapravo istina.


Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Ako ste trudni, vjerovatno svakodnevno dobijate brojne savjete od članova porodice, prijatelja i poznanika. Vjerovatno se pitate je li istina ono što govore.

Pročitajte koji su to najčešći mitovi o trudnoći i šta je zapravo istina:

Mit: Ne smijete konzumirati kikiriki i mliječne proizvode jer će beba biti alergična na njih

Potpuno je u redu jesti ove namirnice ukoliko niste alergični na njih ili ako vam doktor savjetuje da to ne činite. Ne postoje dokazi koji ukazuju na to da će izbjegavanje određene hrane spriječiti to da beba postane alergična na njih. Međutim, ograničavanje prehrane može biti štetno jer beba neće dobiti dovoljnu količinu nutrijenata, piše Pregnancy Birth Baby.

Ipak, postoje neke namirnice koje u trudnoći najbolje izbjegavati zbog rizika od određenih štetnih mikroba. Tu spadaju određeni meki sirevi, paštete, sirovo meso ili riba i nedovoljno kuhana jaja.

Mit: Postoje alternativni načini pomoću kojih možete utvrditi spol bebe

Položaj bebe u stomaku, stavljanje vjenčanog prstena na stomak i praćenje bebine aktivnosti su alternativni i pomalo smiješni način pomoću kojih navodno možete utvrditi spol. Naravno, nijedan od njih nije istinit.

Neinvazivni prenatalni test (NIPT) se radi u desetoj sedmici i može otkriti spol. Nekada i ultrazvučni pregled može biti od koristi, mada nije 100 posto pouzdan.

Mit: U trudnoći biste trebali jesti za dvoje

Nema dokaza koji potvrđuju navedeni mit. Količina dodatnih namirnica ovisi o vašoj težini i visini, fizičkoj aktivnosti i mjesecu trudnoće. No, većina žena bi u trudnoći trebala unositi samo 350 do 400 dodatnih kalorija dnevno.

To je nekoliko komada voća, tvrdo kuhano jaje ili zdravi smoothie. Prejedanje je loše za vas i vašu bebu. Uravnotežena ishrana je ono što je važno.

Mit: Ne biste trebali praktikovati tople kupke, farbati kosu ili vježbati

Tople kupke su sigurne za trudnice, samo pazite da voda ne bude pretopla. Hormonske promjene u trudnoći mogu dovesti do toga da vam bude prevruće. Trebate izbjegavati hidromasažne kupke jer one mogu povisiti tjelesnu temperaturu, što može dovesti do nesvjestice.

Niska koncentracija hemikalija u farbama za kosu nije štetna. Međutim, mnoge žene radije izbjegavaju farbanje u prvih 12 sedmica trudnoće. Ukoliko se odlučite na ovaj korak, ali ste ipak nesigurni, držite farbu na kosi što kraće. Koristite rukavice i dobro prozračite prostoriju.

O vježbama koje planirate raditi razgovarajte sa vašim doktorom. Ukoliko trudnoća nije komplikovana, Trebali biste nastojati vježbati u prosjeku 20 do 30 minuta, četiri do pet puta sedmično. Izbjegavajte vježbe koje vas izlažu opasnosti od pada, poput jahanja, skijanja ili biciklizma.

Mit: Mučnina se javlja samo ujutru

Mučnina i/ili povraćanje tokom trudnoće mogu se pojaviti u bilo koje doba dana zbog hormonalnih promjena. Većina žena to proživljava ujutru, a situacija se počinje poboljšavati nakon tri sata. Naravno, ovo ne znači da sve žene moraju imati isto iskustvo.