Najbolji savjeti za roditeljstvo majke petero djece

Majčinstvo je najveći dar koji život pruži jednoj ženi. Naravno, to ne znači da odgajanje djece nije stresno, teško i ponekad djeluje i kao najteži posao na svijetu.


Anastasia Gavalas, više puta nagrađivana autorka, osnivač brojnih projekata i javnih tribina o roditeljstvu, svakodnevno dijeli sa stotinama ljudi svoja iskustva u odgajanju petoro djece i o onome šta je iz toga naučila, a što može biti korisno svima.

Pred vama je sumirano pet savjeta koje ona ima za vas, a koji će vam svakako olakšati roditeljstvo.

1. Oslanjajte se na intuiciju čak i onda kada vam stariji i iskusniji savjetuju suprotno.

Čovjek nikada ne uči na tuđim greškama, već isključivo na sopstvenim. Ali, to što ćete napraviti jedan propust ne znači da ste loš roditelj. Iz toga ćete naučiti mnogo. Bolje ćete sagledavati situacije i razvićete tzv. šesto čulo. Ništa katastrofalno ne može da se dogodi, a vi sami ćete steći samopouzdanje i razviti mnogo bliži odnos sa djecom. Nijedno dijete na svijetu nije isto, pa se tako ne mogu ni primijeniti iste metode na svako dijete. Ono što je pošlo za rukom vašoj prijateljici ili majci ne mora nužno biti djelotvorno u podizanju vaše djece. Pored toga, djeca, koja u vama vide uzora, vrlo rano će probuditi svoj unutrašnji glas i slušaće ga više u životu.

2. Češće govorite da, nego ne.

Sigurno postoje situacije kada uhvatite sebe da odgovorite djetetu negativno na neku molbu, a da se potom preispitate i shvatite da niste imali razloga za to. Premor, naravno, čini svoje. Pustite djecu da istražuju, da se igraju i da uče sami. Izrašće u zrelije osobe i cijenit će slobodu koju ste im dali. To ne znači da treba da ih prepustite same sebi. Budite tu negdje u pozadini, posmatrajte ih iz sjene, tako da to oni ne primijete. Nećete moći cijelog života da ih štitite, a ne želite da ih pošaljete u svijet nespremne jer nećete uvijek biti tu da se oslone na vas.

3. Pustite ih da donose svoje odluke. Verujte im više, a manje strahujte za njihov neuspjeh.

Ako imate više djece pratite njihove interese i razvijajte ih. Nemojte se upinjati da ih sve uključite u zajedničku aktivnost. Da, duh zajedništva je predivna stvar, ali oni, kao braća i sestre, će ga svakako razviti. Teško će se desiti da jedna porodica da svu djecu nadarenu za tenis ili klavir. Ako se jedno dijete pokaže kao uspješan pijanista, to ne znači da i sva ostala treba da prate njegove stope. Svako od njih ima svoja interesovanja. Pratite ih na tom putu. Nemojte da pravite taj put za njih.