Najbolje lekcije koje svi možemo naučiti od djece

Znaš li onu izreku ‘Budite kao mala djeca i mir u svijetu će opstati’? A djeca grizu, grebu, vrište. Ko bi pobogu želio biti takav? Međutim, jako često možemo naučiti poneku lekciju upravo od najmlađih.


StockSnap / Pixabay

Posegni za nekim i dodirni ga

Većina odraslih u današnjem društvu ne preferira fizički kontakt i to je u redu, niko ne želi da ga grle potpuni neznanci. Ali, kada si posljednji put zagrlila najbolju prijateljicu bez ikakvog povoda?

Pokaži uzbuđenje

Postoji više načina od običnog smiješka kojim možeš pokazati dobro raspoloženje. Nije loše tu i tamo skakati i cvrkutati od sreće zbog nečega što te je doista razveselilo. Zabavnije je ako uzbuđenje podijeliš s ljudima i pokažeš im koliko te čine sretnima.

Zaplješći sama sebi

Djeca padnu stotinu puta prije nego što nauče hodati, a kada svladaju tu vještinu nagrade se malom proslavom. Prema tome, sljedeći put kad ispoštuješ dogovoreni rok ili napraviš nešto drugo zbog čega se osjećaš produktivno, slobodno zaplješći sama sebi. Nitko ti to neće zamjeriti.

Postavljaj pitanja

Dječja znatiželja fascinantna je stvar, oni se ne ustručavaju tražiti objašnjenja kada im nešto nije jasno. Sljedeći put kad si zbunjena, nemoj samo sjediti i sramiti se jer ne znaš odgovor na neko pitanje. Podigni ruku i traži odgovor, velike su šanse da nisi jedina s upitnikom iznad glave.

Budi iskrena

Djeca su ponekad brutalno iskrena, što je znak da nemaju skrivene namjere kad pričaju s tobom. Kad bi odrasli slijedili njihov primjer i bili iskreni što je to više moguće, velika većina nesporazuma lako bi se mogla izbjeći.

Prihvati izvinjenje

Djeca po cijeli dan slušaju ‘Nemoj to raditi’ ili ‘Prestani!’ i jako je zanimljivo kako u većini slučajeva prihvaćaju i slušaju ono što im se kaže i te greške ne ponavljaju. Djeca nemaju ego, oni samo žele spoznati kako pravilno obući cipele.

Živi za trenutak

Kad se igraš s djetetom, onda se zaista igraj s njim, a nemoj istovremeno gledati neku seriju i provjeravati ko je online na Facebooku. Isto primijeni i u ostalim situacijama.

(Školski.ba)