Najbolje dječje knjige za pročitati tokom ljetnog raspusta

Ljetni raspust je idealno vrijeme za uranjanje u svijet knjiga i otkrivanje novih priča


Ljeto je savršeno vrijeme za zabavu, igru i istraživanje, ali to ne znači da učenje mora stati. Naprotiv, ljetni raspust je idealno vrijeme za uranjanje u svijet knjiga i otkrivanje novih priča. Školski.ba donosi listu knjiga koje su savršene za čitanje tokom ljetnih mjeseci.

“Mali Princ” – Antoine de Saint-Exupéry

Ova čarobna priča je istinski klasik, pogodan za djecu i odrasle. “Mali Princ” priča je o ljubavi, prijateljstvu i otkrivanju svijeta kroz oči mladog princa koji putuje među planetima.

“Harry Potter” serija – J.K. Rowling

Ako vaše dijete još uvijek nije uplovilo u svijet Harryja Pottera, ljetni raspust je pravo vrijeme za to. Slijedite avanture mladog čarobnjaka Harryja Pottera u Hogwartsu, školi za vještičarenje i čarobnjaštvo.

“Matilda” – Roald Dahl

Ova priča o pametnoj i snalažljivoj djevojčici koja otkriva svoje čarobne moći je sjajna knjiga za sve dječake i djevojčice. “Matilda” je zabavna i inspirativna priča o važnosti obrazovanja i borbe protiv nepravde.

“Kako da dresirate svog zmaja” – Cressida Cowell

Ova humoristična i uzbudljiva priča prati avanture mladog Vikinga Hika i njegovog zmaja Bezubog. Knjiga je puna akcije, humorističnih trenutaka i važnih lekcija o prijateljstvu i hrabrosti.

“Zlatokosa” – Braća Grimm

Ova bajka Braće Grimm o djevojčici sa zlatnom kosom koja postaje zarobljena u tornju vještice je i dalje vrlo popularna među djecom. Ova priča o hrabrosti, slobodi i prijateljstvu je idealna za mlađe čitatelje.

“Čarobnjakov šešir” – Tove Jansson

“Čarobnjakov šešir” je prva knjiga iz serije o Mumintrolima, simpatičnim bićima koja žive u Mumin dolini. Ova priča je puna čarolije, avanture i zanimljivih likova, i svakako je odličan izbor za ljetno čitanje.

“Pipi Duga Čarapa” – Astrid Lindgren

Pipi Duga Čarapa je nekonvencionalna junakinja koja očara djecu svojim nevjerojatnim pričama, neiscrpnim optimizmom i neobičnim načinom života. Ova knjiga je idealna za svaku malu avanturistkinju ili avanturistu.

“Pet prijatelja” – Enid Blyton

Serija knjiga “Pet prijatelja” prati avanture pet prijatelja koji provode raspust rješavajući misterije. Ova serija je idealna za djecu koja vole avanture, detektivske priče i zanimljive likove.

Čitanje knjiga je ne samo zabavno, već i obogaćujuće. Bez obzira na to voli li vaše dijete fantastiku, avanture, detektivske priče ili bajke, uvijek postoji knjiga koja ga čeka. Nadamo se da će vam naša lista biti korisna i inspirirajuća za vaše ljetno čitanje.

Želimo vam sretan ljetni raspust! 🌞