Nadareni učenici u Kantonu Sarajevo ubuduće će imati redovnu novčanu podršku

Cilj je poticati mlade ljude da se edukuju i takmiče u svim oblastima,


Prijem za nadarene učenike
Prijem za nadarene učenike

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović i predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić upriličili su prijem za 18 nadarenih učenika osnovnih i srednjih škola koji su se plasirali na olimpijade ili su osvojili medalje na međunarodnim takmičenjima iz matematike, fizike, informatike i geografije, kao i njihove profesore-mentore.

Uz promociju njihovih pojedinačnih uspjeha, ovom prilikom je najavljena sistemska podrška Kantona Sarajevo budućem radu nadarenih učenika, te otvaranje posebnog Odjela za pitanja izvrsnosti i liderstva, pri Institutu za razvoj i preduniverzitetsko obrazovanje Kantona Sarajevo.

 – Vlada i Skupština KS su opredijeljeni za sistemsku podršku radu nadarenih učenika. Kroz rebalans ovogodišnjeg budžeta kao i prijedlog budžeta za narednu godinu izdvojit ćemo sredstava samo za tu namjenu, a ne kao do sada, da se podrška učenicima pruža samo nakon ostvarenih rezultata. Cilj nam je poticati mlade ljude da se edukuju i takmiče u svim oblastima, izjavio je predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić.

Najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine

Ministrica Hota-Muminović istakla je da su ovi mladi ljudi najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine, oni koji nose svjetlo i najbolju priču o BiH.

 – Iako u Bosni i Hercegovini, prosječna pismenost nije na zavidnom nivou, kada se vrednuje izvrsnost, zaista briljiramo. Bosna i Hercegovina, a najviše Kanton Sarajevo, svake godine dobije nekoliko medalja sa međunarodnih takmičenja u znanju. Takvi učenici su posebna privilegija i obaveza. Zbog toga ćemo kroz Institut za razvoj i preduniverzitetsko obrazovanje oformiti poseban odjel koji će se baviti pitanjima izvsnosti i liderstva. Ta djeca zaslužuju sistemsku podršku cijelu godinu. Vlada će kroz posebne programe podrške na kojima već radi, podržati djecu u njihovom radu, naglasila je ministrica Hota-Muminović.

Svi ovi učenici dugogodišnji su takmičari i osvajači brojnih medalja, a mnogi od njih iz više nastavnih predmeta.

Jedan od tih učenika je Benjamin Mujkić, od ove godine učenik Druge gimnazije. Kao osnovac ostvario je mnogobrojne istaknute uspjehe iz matematike i informatike. Prošle sedmice je na juniorskoj Balkanskoj matematičkoj olimpijadi osvojio zlatnu medalju i prvo mjesto sa maksimalnim brojem bodova.

 – Predstavljat ću Bosnu i Hercegovinu na Internacionalnoj i Balkanskoj matematičkoj olimpijadi za srednje škole u julu, kao i na Evorpskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi koja će se održati u augustu, ponosno je najavio ovaj sjajni učenik.

Najprestižnije takmičenje iz matematike

Boris Stanković završio je treći razred pomenute gimnazije, a dugogodišnji je takmičar iz matematike i olimpijac. Ove godine, po treći put, predstavlja našu zemlju na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi, najprestižnijem svjetskom takmičenju iz matematike.

 – Prošle godine sam na ovom takmičenju osvojio bronzanu medalju. Nadam se da ću uz malo sreće tu bronzu, takoreći, bar malo posrebriti, kazao je Boris, koji je uz ovu medalju osvojio i dva seniorska balkanska srebra i jedno juniorsko, uz brojne druge nagrade na ostalim olimpijadama i domaćim takmičenjima, piše Klix.ba.

Istakao je kako svoju budućnost vidi u BiH.

 – Ostajem oovdje. Kroz sve ove godine takmičenja sam uočio brojne probleme, u sistemu takmičenja i obrazovanja. Mislim da mi mladi moramo biti snaga promjene koja će rješavati te probleme, poručio je, saoćeno je iz Službe za protokol i press KS.