Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH najavljuje zatvaranje

Zatvaranjem ove institucije izgubili bi se ne samo resursi za istraživanje i učenje, već i ključni alati za napredak našeg društva.


Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine planira svoja vrata zatvoriti simbolično na 25. august, datum kada je biblioteka zapaljena u zgradi Vijećnice. Razlog je finansijska situacija.

Uposlenici biblioteke, kako su rekli, nisu primili platu već četiri mjeseca. Zbog istog problema u aprilu su privremeno obustavili rad, ali su nastavili nakon obećanja Vlade KS.

Kako kažu u saopćenju, ispostavilo se da su ta obećanja bila lažna i da je Nacionalna biblioteka odbačena od svih nivoa vlasti.

– Nažalost, dovedeni smo do ruba i primorani smo zatvoriti svoja vrata jer 42 porodice zaposlenika NUBBiH ne mogu ovako preživljavati. Primjera radi, do jeseni treba da preživimo od dvjestotinjak maraka nakanade za topli obrok. Kako? Da kupimo kantu farbe, zelene, ofarbamo se u zeleno i živimo od fotosinteze?, upitali su.

Dodaju da će svoja vrata simbolično zatvoriti na 25. august.

– To je dan kada su 1992. godine gorjele knjige, dan kada je zapaljena biblioteka u zgradi Vijećnice. Neka se gospoda koja organizuje prijem u zgradi Vijećnice na dan paljena Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH zapita da li su završili ono što je tog nesretnog dana započeto, kazali su.

U prilog su poslali i dopis koji su uputili na adresu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, ministrici civilnih poslova BiH Dubravki Bošnjak, premijeru Federacije Nerminu Nikšiću, federalnoj ministrici obrazovanja i nauke Jasni Duraković, federalnoj ministrici kulture i sporta Sanji Vlaisavljević, premijeru Kantona Sarajevo Nihadu Uku, kantonalnom ministru kulture i sporta Kenanu Magodi i kantonalnoj ministrici visokog obrazovanja, nauke i mladih Adni Mesihović.

U dopisu od 5. jula upoznali su nadležne da nemaju elementarne uslove za rad i da svoja vrata namjeravaju zatvoriti 25. augusta.

Kako su im rekli, problem za njih nije samo finansijske prirode već i što se nadležni organi oglušavaju o sudbini ove institucije i što država ne pokazuje odgovarajuću brigu.

Naveli su da je Skupština Kantona ove godine usvojila Zakon o privremenom sufinansiranju institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač BiH. Kako su naveli, to je koliko-toliko prihvatljivo rješenje za sedam institucija od kulturnog značaja za BiH.

– Ipak, u praksi, od ovog zakona NUBBiH nije, do sada, imala apsolutno nikakve koristi. Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS je NUBBiH-u dodijelilo 220.000 KM za 2024. godinu, što je približno isti iznos koji smo dobili za 2023,. godinu, dakle mnogo prije usvajanja ovog zakona. Naglašavamo da su ova sredstva dovoljna tek za dvije mjesečne plate naših uposlenika. Pored toga, trenutnu situaciju usložava i to što Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke još uvijek nije raspisalo Javni poziv o sufinansiranju programa i projekata institucija nauke i kulture od značaja za BiH. Iako značajna sredstva koje je obezbjeđivalo ovo ministarstvo, ona ipak nisu dovoljna ni trajna. Nažalost, nije raspisan ni odgovarajući javni poziv Ministarstva kulture i sporta FBiH, koji jeste značajna podrška našoj i drugim institucijama kulture, mada u limitiranom iznosu, naveli su.

Zatražili su od onih kojima su proslijedili dopis da hitno i konkretno reaguju, ali kako kažu, do danas nisu dobili nikakav odgovor.

Rekli su na kraju da će učiniti sve što je u njihovoj moći da ne dođe do zatvaranja i da će se obratiti predstavnicima međunarodnih institucija.

Šta bi značilo zatvaranje Nacionalne biblioteke?

Kako su ranije objasnili iz Nacionalne biblioteke, zatvaranjem ove institucije izgubili bi se ne samo resursi za istraživanje i učenje, već i ključni alati za napredak našeg društva.

Izdavači bi izgubili podršku za dobijanje CIP-a, ISBN, ISSN, ISMN i DOI brojeva za svoje knjige. Ugroženo bi bilo funkcionisanje Virtualne biblioteke i COBISS centra, zaustavljena bi bila izrada nacionalnih bibliografija BiH.

E-CRIS.BH bi prestao sa radom, dok bi napredovanja u viša zvanja bila znatno otežana, a stručno usavršavanje bibliotekara onemogućeno.

– Ali, ono što je možda najvažnije od svega jeste da će ugrožavanjem NUBBiH biti ugrožen i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine – Specijalne zbirke NUBBiH, koje su riznice našeg kulturnog naslijeđa, naše kolektivne memorije i njihov gubitak bio bi nenadoknadiv, naveli su tada uposlenici NUBBiH.