Muzika ubrzava razvoj dječjeg mozga i smanjuje depresiju

Muzičko obrazovanje ubrzava razvoj mozga kod male djece, posebno u područjima koja su odgovorna za obradu zvuka, razvoj govora, percepciju govora i vještine čitanja, navedeno je u studiji naučnika Univerziteta u Kaliforniji.


GemmaRay23 / Pixabay

Kontrolirano liječenje tokom kojeg se sluša i svira učinkovit je tretman za probleme mentalnog zdravlja. Istraživanja pokazuju da uključivanje muzičke terapije u liječenje poboljšava društveno funkcioniranje osoba sa shizofrenijom. Terapija muzikom pokazala se učinkovitom i kao samostalni tretman za smanjenje depresije i hroničnih bolova, prenosi skolskiportal.hr.

Institut za mozak i kreativnost na Univerzitetu u Kaliforniji počeo je petogodišnje istraživanje 2012. godine, u saradnji s Filharmonijom Los Angelesa i Udruženjem Srce Los Angelesa, u nastojanju da otkrije uticaj nastave muzike na dječji socijalni, emocionalni i kognitivni razvoj. Početni rezultati studije, objavljeni u naučnim časopisima, ponudili su dokaz o prednostima takvog obrazovanja u vrijeme kad su mnoge škole izbacile ili smanjile muzički i umjetnički program. Studija je pokazala da nastava muzike ubrzava sazrijevanje slušnog puta u mozgu i povećava njegovu učinkovitost.

Tokom istraživanja naučnici iz područja neurologije pratili su razvoj mozga i ponašanje u grupi od 37 mališana iz siromašnijih četvrti Los Angelesa. Djeca uče svirati instrumente, kao što je violina, u ansamblima i grupama te vježbaju do sedam sati sedmično. Nučnici su usporedili djecu muzičare s vršnjacima koji treniraju nogomet i onima koji nemaju dodatne programe. U dvije je godine tako otkriveno da osjetilo sluha djece u muzičkom programu sazrijeva brže nego kod ostalih.

(Školski.ba)