Mozgalica: Koja će se šoljica prva napuniti kafom?

Koja će se šoljica prva napuniti kafom?


Foto: Brightside
Foto: Brightside

Baš kao i naši mišići, i naš mozak treba trenirati i održavati ga u dobroj formi. I naravno, jedan od najboljih načina za to je redovno testiranje naših sposobnosti posmatranja.

Dobra strana zagonetki i mozgalica

Osim što je izvor zabave, rješavanje mozgalica i zagonetki ima i brojne prednosti. Rješavanje zagonetki i mozgalica jača vezu između moždanih ćelija, što pomaže u poboljšanju memorije. Logičke igre treniraju vaš mozak da vidi različite pristupe problemima. I posljednje, ali ne najmanje važno, vizualne zagonetke pomažu u treningu vaših očnih mišića.

Za vas smo danas pripremili jednu zanimljivu mozgalicu. Naime riječ je zagonetki gdje se vrši test logičkog zaključivanja.

Ilustracija prikazuje četiri šoljice kafe, a svaka od njih obilježena je određenim brojem: 4, 9, 5 ili 7. Šoljice su povezane cijevima u koje se ulijeva kafa.

Za početak, potrebno je analizirati situaciju. Prve dvije šoljice sa spremištem s kafom povezane su kraćim cijevima pa bi se lako moglo pomisliti da je traženi redoslijed šoljica 4,9, 7 i 5. Međutim, to nije rješenje.

Koja će se šoljica prva napuniti kafom?

Foto: Brightside
Foto: Brightside

Rješenje pogledajte na sljedećoj stranici.