Može li digitalna medicina zasnovana na video igrama pomoći djeci s autizmom i ADHD-om?

Ako se dobra iskustva nastave, igrica će postati nova mogućnost liječenja za djecu s autizmom i ADHD-om


Olichel / Pixabay

U dječjoj bolnici u Philadelphiji znanstvenici su otkrili video igrice kao tretman za djecu s poremećajem iz autističnog spektra (ASD) i poremećaja nedostatka pažnje (ADHD) autizmom i ADHD-om, piše djecjaposla.

Rezultati studije potvrdili su prihvatljivost, izvedivost i sigurnost igrice, tačnije, Projekta EVO, koji isporučuje senzorne i motoričke stimulanse kroz iskustvo akcijske video igre za djecu s autizmom i ADHD-om.

Kako čak 50 posto djece s ASD-om ima neke simptome ADHD-a, a otprilike 30 posto ima sekundarnu dijagnozu ADHD-a. Međutim, budući da su lijekovi za ADHD manje učinkoviti u djece s oba poremećaja nego u onih sa samo ADHD-om, istraživači su tražili alternativne tretmane kako bi djeci pomogli.

Djeca s simptomima ASD-a i ADHD-a također su izložena visokom riziku za oštećenu “kognitivnu funkciju”, uključujući sposobnost mozga da zadrži pažnju i usredotoči se na ciljeve, ignorirajući ometanja. Kako djeca stižu u školsku dob, ova kognitivna oštećenja otežavaju postizanje ciljeva.

Istraživanje je obuhvatilo 19 djece u dobi od 9-13 godina s dijagnozom ASD-a i simptoma ADHD-a.

Primarna mjera ishoda za učinkovitost bila je objektivna mjera pozornosti, odnosno, sposobnost djeteta da planira i dovrši zadatke.

Studija je pokazala da su se djeca pridržavala protokola liječenja uključivanjem od 95 posto ili više preporučenih tretmana. I roditelji i djeca izvijestili su da liječenje ima vrijednost za poboljšanje sposobnosti djeteta da obrati pažnju i poslužilo je kao vrijedan pristup liječenju.

Iako je veličina uzorka studije bila mala, studija je pokazala da je korištenje projekta: EVO bilo izvedivo i prihvatljivo s potencijalno terapijskim učincima.

-Naša je studija pokazala da su djeca uključena u Projekt: EVO postigla znatne uspjehe – kazao je Benjamin Yerys, dječji psiholog u Centru za Istraživanje autizma.

Dodao je da će nastaviti istraživanje i u slučaju da se dobra iskustva nastave i kod druge djece, Projekt: EVO staviti kao novu mogućnost liječenja za djecu s autizmom i ADHD-om. Samu igricu dizajnirala medicinska tvrtka Akili Interactive.

(Školski.ba)