Mladi inovatori predstavljaju BiH na Olimpijadi genijalaca u New Yorku

Hadžera i Daris su u februaru ove godine učestvovali na Bosanskoj naučnoj olimpijadi.


Foto: TVSA

Učenici drugog razreda srednje škole „Richmond Park School“ u Bihaću Hadžera Đug i Daris Filović će svoj projekt „Free Central Heating“ (Besplatno centralno grijanje) predstaviti na Olimpijadi genijalaca, koja se održava 12. juna ove godine na Rochester institutu za tehnologiju u New Yorku.

Također, na Olimpijadi genijalaca u New Yorku, u kojoj učestvuje više od 80 država svijeta, iz Bosne i Hercegovine će biti predstavljena još dva projekta: „Cow tank“, autori su učenici Emil Hadžić i Arman Dervić, i “Green match“ učenica Eme Ćoralić i Ajne Pečenković.

Naime, Hadžera i Daris su u februaru ove godine učestvovali na Bosanskoj naučnoj olimpijadi (BOSEPO), te su u kategoriji Engeenering i IT predstavili projekt „Besplatno centralno grijanje“ i osvojili glavnu nagradu Grand gold BOSEPO.

Priznanje se dodjeljuje najboljima od najboljih, odnosno, od četiri projekta koji su dobili zlatne medalje, bira se najbolji.

Kao dobitnici Grand gold BOSEPO medalje, Hadžera i Daris ispunili su kriterij da projekt predstave uime BiH na svjetskoj Olimpijadi genijalaca (Genius olympiade) koja se održava 12. juna 2023. godine u Sjedinjenim američkim državama, na Rochester institutu za tehnologiju u New Yorku, piše TVSA.

Njihov projekt je zasnovan na pretvorbi različitih vrsta energija, počevši od solarne preko električne, kinetičke i elektromagnetske, u toplotnu energiju.