Mladi Goražda u protestnoj šetnji: Želimo da se naš glas čuje

Na ovaj način, iskazali su nezadovoljstvo činjenicom da ih, kako su kazali, sistem ne prepoznaje.


Foto: Face Tv
Foto: Face Tv

Mreža vijeća učenika Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, povodom 17. novembra koji se obilježava kao Dan srednjoškolaca, jučer su organizovali protestnu šetnju ulicama grada pod motom „Želimo da se naš glas čuje“.

Tokom šetnje od Gradske dvorane “Mirsad Hurić“ do Trga branilaca grada mladi iz tri goraždanske srednje škole, nosili su transparente “Naša budućnost, naša odluka“, „Dozvolite nam pravo izbora“, „Kvalitetnim obrazovanjem do promjena“ i niz drugih, kako bi ukazali na probleme sa kojima se suočavaju ali i potrebu njihovog rješavanja.

Mladi na ovaj način ukazuju da su potisnuti od strane sistema, da ih se dovoljno ne čuje ali i da su upravo mladi ti koji u sebi nose promjene. Ova protestna šetnja je jedan od načina da iskažemo nezadovoljstvo i kažemo šta mladi trebaju i zahtijevaju. Jedan od natpisa je bio „Naša budućnost je u našim rukama“ i mi zapravo želimo da dobijemo priliku da odlučujemo o našoj budućnosti a ne da budemo po strani i da nemamo pravo izbora, kazala je predsjednica Mreže vijeća učenika BPK Goražde Vildana Bašić.

Portparol Mreže vijeća učenika BPK Lejla Omerbegović naglasila je da su mladi željeli ukazati i na potrebu promjena koje će zaustaviti njihov odlazak iz BiH.

Kroz razgovore sa srednjoškolcima uočili smo da se jako malo, skoro nikako, ne pitaju prilikom donošenja odluka u obrazovnom sistemu. Želimo da se naš glas čuje i da vlastima kažemo da smo mi resurs koji se treba iskoristiti a ne problem koji se treba rješavati. Želimo promjene koje će zaustaviti odlazak mladih i doprinijeti da oni ostanu u našoj domovini i osiguraju joj budućnost. Cjelokupan sistem je kriv, a mi želimo da ukažemo i na potrebu poboljšanja obrazovnog sistema da bi mladi ljudi bili što kompetentniji i doprinijeli poboljšanju života u BiH, kazala je Omerbegović.

Mreža vijeća učenika BPK Goražde povodom Dana srednjoškolaca organizirat će i sesiju o mentalnom zdravlju srednjoškolaca 22. novembra, piše Face.ba.