Ministrica obrazovanja KS: Da li će se zatvoriti škole u Sarajevu?

Prema posljednim podacima Kriznog štaba Kantona Sarajevo potvrđeno je 187 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što kako oni navode čini 0,4 posto ukupne populacije djece od 7 do 14 godina.


Podaci o broju novozaraženih kako u Bosni i Hercegovini tako i u glavnom gradu naše zemlje su zabrinjavajući. Danas je u Sarajevu bilo 175 novozaraženih, a tri osobe su umrle.

Međutim, ono što posebno uznemirava građane jeste broj novozaražene djece u školama. Prema posljednim podacima Kriznog štaba Kantona Sarajevo potvrđeno je 187 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što kako oni navode čini 0,4 posto ukupne populacije djece od 7 do 14 godina.

Krizni štab smatra da se radi o niskoj incidenci prisutnosti oboljenja COVID-19.

Ekipa portala Raport pozvala je ministricu predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo Naidu Hotu Muminović, a pitali su je šta se dalje planira te da li postoji opcija da se ponovo nastava pohađa online.

 – Nastava u Kantonu Sarajevo odvija se neometano i u skladu sa upustvom koje je izdalo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i u skladu sa metodološkim upustvom za kontrolu rizika o širenju zaraze od koronavirusa koje je izdao Zavod za javno zdravstvo KS, istaknula je ministrica za Raport.

Također, navela je da je ovo očekivani porast broja jer i ukupni broj oboljelih u gradu raste.

 – Nećemo nikako sve linearno prebacivati na online režim rada, niti ćemo prvo zatvoriti škole, a da nam sve drugo bude otvoreno. O tome nema govore. Kordinatori iz škola u kontaktu sa epidemiološkim službama i Zavodom za javno zdravstvo i moguće je da određena grupa ili odjeljenja pređe na online režim samo na dvije sedmice, ali to može samo na osnovu procjene epidemiologa. Apelujemo na vakcinaciju odraslih, kazala je Muminović.