Ministrica Naida Hota-Muminović posjetila Osnovnu školu “Mirsad Prnjavorac” u Vogošći

Ministrica Naida Hota-Muminović posjetila Osnovnu školu "Mirsad Prnjavorac" u Vogošći povodom početka eksterne mature za učenike devetih razreda osnovnih škola na području Kantona Sarajevo.


Foto: Vlada KS

Ministrica je izrazila zadovoljstvo što je ovaj proces u Kantonu Sarajevo uspješno započeo.

– Iznimno sam zadovoljna što vidim da se proces eksterne mature odvija prema planiranim okvirima. Vjerujemo da je period u kojem su učenici vježbali i konsolidirali gradivo imao pozitivan utjecaj na njihovo znanje. Izuzetno je važno da oblikujemo agilnu generaciju djece koja će biti spremna prilagoditi se zahtjevima tržišta rada i daljnjeg obrazovanja, kako u smislu vlastitih vještina, tako i mogućnosti. Stoga je bitno da im obrazovni sistem pruži programe koji će im omogućiti da uhvate korak s promjenama na tržištu rada i da budu spremni da uče cijeli život. Kroz tu agilnost postižemo održivost, kako pojedinaca, tako i zajednice i društva. S velikom sigurnošću vjerujem da će učenici sada s pouzdanjem zakoračiti u novi obrazovni ciklus u srednjoj školi, navela je ministrica Hota-Muminović.

Ministrica je objasnila da će učenici danas polagati testove iz bosanskog i engleskog jezika, dok su ispiti iz matematike planirani za sutra.

– Naš cilj je zadržati našu djecu u Bosni i Hercegovini, ali kako bismo to postigli, moramo im pružiti različite mogućnosti i izbore kako bi mogli odabrati ono što je najbolje za njih, izjavila je također ministrica.

Navela je da će prvi upisni rok u srednje škole započeti naredne sedmice, pri čemu će konkurs biti objavljen u utorak, 20. juna i trajaće sedam dana.

Drugi konkursni rok će početi 29. juna i trajat će do 4. jula. Kao i prethodnih godina, cijeli proces će se odvijati putem online sistema EMIS.

– Zahvalni smo svim nastavnicama i nastavnicima za nemjerljiv doprinos u rastu ove djece. Hvala komisijama koje provode maturu i Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS za podršku da cijeli proces protekne dobro, poručili su iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.