Ministrica Hota-Muminović na samitu u Istanbulu: Razmjena iskustava za oblikovanje budućnosti obrazovanja

Ministrica Hota-Muminović je s ministrima obrazovanja iz drugih država otvorila ovaj samit od izuzetnog značaja za obrazovanje.


Foto: Facebook Vlada KS

U saradnji s Maarif Fondacijom u Bosni i Hercegovini, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović, pomoćnica ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Lamija Husić, te viša stručna saradnica Elma Kico trenutno borave u Istanbulu, gdje aktivno sudjeluju na Trećem istanbulskom samitu o obrazovanju pod nazivom “Leading the Change in Education.”

Ovaj samit predstavlja priliku za dijalog o ključnim pitanjima u području obrazovanja, te potiče zajedničko razmatranje novih pristupa i inovacija kako bi se unaprijedile obrazovne prakse.

Ministrica Hota-Muminović je s ministrima obrazovanja iz drugih država danas otvorila ovaj samit od izuzetnog značaja za obrazovanje, istaknuvši važna pitanja poput doprinosa vođenja promjena u obrazovanju, stvaranja pravednijeg i globalno konkurentnijeg društva.

Raspravljalo se i o usklađenosti fokusa na razvoj kritičkog razmišljanja, kreativnosti i prilagodljivosti s ciljevima vođenja promjena u obrazovanju, ulozi stručnog usavršavanja nastavnika, te kako se nastavnici mogu adekvatno pripremiti za nove pristupe.