Ministar obrazovanja i nauke TK primio učenike koji su ostvarili zavidne rezultate na takmičenjima

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović je upriličio prijem za učenike osnovnih i srednjih škola koji su na međunarodnim, državnim i federalnim takmičenjima osvojili u pojedinačnoj konkurenciji neko od prva tri mjesta.


Foto: avaz.ba

Kako bi i lično zahvalio nagrađenima na uloženom trudu i reprezentativnom predstavljanju Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine danas je ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović upriličio prijem za učenike osnovnih i srednjih škola koji su na međunarodnim, državnim i federalnim takmičenjima osvojili u pojedinačnoj konkurenciji neko od prva tri mjesta.

– Danas organiziramo prijem za 21 učenika koji su u pojedinačnim kategorijama ostvarili plasmane od prvog do trećeg mjesta na federalnim državnim i međunarodnim takmičenjima. Pored priznanja učenicima ćemo uručiti i jednokratne novčane nagrade, kazao je ovom prilikom ministar Omerović naglasivši da je, veoma važno da učenicima pokažemo da ih uvažavamo, da uvažavamo njihov trud, doprinos koji sad daju i doprinos koji će u budućnosti dati bosansko-hercegovačkom društvu.

Nisu krili zadovoljstvo

Današnje druženje proteklo je u motivirajućoj atmosferi, a nagrađeni učenici nisu krili zadovoljstvo što je primijećen njegov trud. Jedan od njih je i Anel Salihbašić, učenik devetog razreda OŠ „Lukavac“ koji je osvojio treće mjesto na federalnom takmičenju iz matematike, fizike i informatike.

Asja Avdić učenica trećeg razreda Srednje muzičke škole “Čestmir Mirko Dušek” u Tuzli osvojila je na federalnom takmičenju sa prijateljicom Mijom u disciplini klavirski duo specijalnu nagradu – 100 bodova te treću nagradu u disciplini klavir – solo na Memorijalu Matusja Blum.

“Rad se cijeni”

– Mnogo mi ovo znači, kazala je Asja Avdić te dodala, u državi smo koja nekad zanemari naše uspjehe i itekako nam znači to da u neku ruku budemo i nagrađeni i sa osmjehom pogledani. Lijepo je da ste priznati i da se vaš rad cijeni.

Ministarstvu se ovom prilikom na ukazanoj podršci zahvalio učenik Muhamed Numanović koji pohađa drugi razred Behram-begove medrese u Tuzli. Numanović je do sada učestvovao na bojnim takmičenjima iz oblasti fizike te se plasirao na Međunarodnu olimpijadu iz fizike kao najmlađi učesnik iz Bosne i Hercegovine gdje je osvojio olimpijsku medalju, prenosi avaz.ba.