Medžlis IZ Tuzla osnovnim školama darovao više od 300 knjiga

Projekat darivanja knjiga se realizuje od početka ove godine, a cilj je da se u narednih nekoliko godina, u skladu s mogućnosti, obogate biblioteke svih naših škola.


Mevludske aktivnosti na području Medžlisa Tuzla nastavljene su posjetama tuzlanskim osnovnim školama “Tušanj” i “Slavinovići” koje su upriličene u četvrtak 21. oktobra 2021. godine. Bibliotekama pomenutih tuzlanskih osnovnih škola darovano je 356 lektirnih naslova koji će značajno obogatiti bibliotečki fond, te učenicima omogućiti brže i lakše čitanje, te izvršavanje školskih zadataka.

Škole je ovim svečanim povodom posjetio glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović sa saradnicima, gdje se susreo sa čelnim ljudima, nastavnicima i učenicima.

Hafiz Huskanović je govoreći o projektu darivanja knjiga naglasio da je ovo jedan vid podsticaja učenicima da više čitaju, te da se obogati broj naslova koji im je na raspolaganju za čitanje. Poruka Poslanika a.s., čije rođenje obilježavamo ovih dana, je da se uči i stiče nauka pa je ovo naša mala, ali lijepa podrška na tom putu.

Direktorica Osnovne škole “Tušanj” mr. Amela Sinanović i direktor Osnovne škole “Slavinovići” mr. Mirsad Muhamedbegović iskazali su riječi zahvale za vrijednu donaciju knjiga koja im je uručena.

Knjige koje smo dobili na dar su poklon svima nama. U knjigama je znanje i ljepota, stoga se najiskrenije zahvaljuem Medćlsiu Tuzla na ovoj vrijednoj donaciji našoj školi, kazala je direktorica Sinanović.

Direktor Muhamedbegović je kazao da ovim projektom Medžlis Tuzla pokazuje kojim putem naši mladi naraštaji trebaju ići, a to je put knjige kao jednog istinskog prijatelja svakog čovjeka. Mr. Muhamedbegović iskazao je zahvalnost i nadu da će sličnih projekata biti i ubuduće.

Učenici obje škole su izveli prigodne programe, koje su pripremili zajedno sa nastavnicima kao vid zahvale za vrijednu donaciju koja će biti od značaja za sve učenike i nastavnike ove dvije škole.

Darivanje knjiga je jedna od aktivnosti koje se realizuju u okviru mevludske manifestacije “Stazama Poslanika islama”, ali i jedna od aktivnosti kojima se u mjesecu oktobru, koji se obilježava kao mjesec knjige, još jednom želi ukazati pažnja i podići svijest o važnosti knjige i čitanja. Vrijednost današnje donacije je oko 6.000 KM.

Projekat darivanja knjiga se realizuje od početka ove godine, a cilj je da se u narednih nekoliko godina, u skladu s mogućnosti, obogate biblioteke svih naših škola. Ranije su darovane knjige za potrebe bibloteke u Ekonomsko-trgovinskoj školi.