Maturanti osnovnih i srednjih škola u ZDK ponovo u klupama

Dio učenika u Zeničko-dobojskom kantonu vraća se u školske klupe. Neka im je sa srećom.


Učenici završnih razreda – devetih razreda osnovnih te trećih i četvrtih srednjih škola u Zeničko-dobojskom kantonu su ponovo u školskim klupama, dok će učenici nižih razreda i dalje nastavu pratiti online.

Ministarstvo obrazovanja je, zbog nešto poboljšanih higijensko-epidemioloških uslova u tom kantonu, a uz preporuku Kriznog štaba, dozvolilo povratak u školske prostore samo maturantima, da bi oni svoje završne radove mogli predati na uobičajen način. Povratkom učenika završnih razreda srednjih škola, povećan je i broj đaka u Đačkom dom Zenica, koji sada na smještaju ima 25 učenika.

 – Vratilo se svih 20 maturanata, koliko smo ih i imali prije 12. marta, kada je odlučeno da se prelazi na online nastavu. S obzirom da smo petero sportista, koji su zbog treninga i obaveza cijelo vrijeme imali u našem domu, sada je ta brojka 25. Ukupno smo ove godine na smještaju imali 88 đaka, koliko smo, zbog pojačanih higijensko-epidemioloških mjera zbog pandemije korone, mogli i primiti u našu ustanovu, kaže direktor Đačkog doma Ermin Zukić, koji napominje da su angažovani svi zaposlenici te ustanove.

Srednjoškolcima, napominje Zukić, ostalo je još samo osam radnih dana nastave do okončanja svog školovanja. Maturanti-osnovci, svoje bi školovanje trebali okončati početkom juna, piše Face.