Mamina kuhinja: Tri jednostavna recepta za zdrave obroke koje će klinci obožavati

Ako smatrate da vaše dijete u svoj organizam ne unosi dovoljno vlakana i povrća, pokušajte s ova tri recepta.


Da biste nagovorili svoju djecu da jedu zdravije, morate dobro sakriti povrće. Donosimo vam tri recepta kojima ćete razveseliti njihova nepca, a oni će u svoj organizam unijeti korisne nutrijente, pišu roditelji.hr.

1. Pire od brokule, karfiola i krompira

Teško da djeca vole brokulu ili karfiol, ali sigurno vole krompir – i sigurno ne mogu odoljeti siru. Ovaj jednostavan recept kombinacija je sve četiri namirnice i doista rezultira ukusnim zalogajem.

Što vam je potrebno?

Velika zdjela, blender, glavica karfiola, glavica brokule, mlijeko, maslac, parmezan i sol.

Kako pripremiti?

Povrće prokuhajte da omekani pa u blender stavite zajedno s mlijekom, maslacem, parmezanom i soli. Sve usitnite dok ne dobijete ukusan pire koji će klinci obožavati.

2. Muffini od tikvice

Prednost tikvica je što imaju malo kalorija, a bogate su folatima i kalijem. Također, potpuno su neutralnog okusa pa zapravo vi sami možete začinima i dodacima kreirate okuse koje klinci vole.

Što vam je potrebno?

Dvije velike zdjele, kalupi za muffin, pjenjača, ribež za sir, 2 šoljce brašna, kašičica soli, kašičica sode bikarbone, kašičica praška za pecivo, kašičica cimeta, 2 jaja, 1/3 šoljice ulja, 1/3 šoljice šećera u prahu, ½ šoljice smeđeg šećera, kašičica ekstrakta od vanilije, neka vrsta orašastih plodova ili čokoladne pahuljice te 2 tikvice srednje veličine.

Naribajte tikvicu i posolite, ostavite sa strane da pusti višak vode. U jednu posudu pomiješajte sastojke: brašno, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i cimet, a u drugoj zdjeli izmiješajte jaja, ulje, smeđi šećer, šećer u prahu i ekstrakt od vanilije.

Nakon toga tekuću smjesu izlijte u suhu smjesu te dodajte ocijeđene tikvice, sve dobro promiješajte. Na kraju dodajte orašaste plodove ili čokoladne pahuljice. Smjesu izlijte u kalupe za muffine i pecite 20 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.

3. Pobjednička kombinacija smootieja

Smootieji su još jedno idealno rješenje za zdravu užinu, a pun su pogodak ako u njih uspijete podvaliti i zeleno lisnato povrće.

Što vam je potrebno?

Zobeno ili bademovo mlijeko, voda, zeleno povrće kao blitva ili špinat, voće kao što je bobičasto voće, banana, ananas, kruška ili jabuka.

Kako pripremiti?

U blender stavite zobeno ili bademovo mlijeko, malo vode, bananu i voće po želji. Naravno, pazite koju količinu zelenog povrća dodajete da ne ‘uguši’ slatkasti okus voća. Sve miksajte i poslužite za međuobrok svojoj djeci.