Mamina kuhinja: Šta je važno znati o prehrani djeteta do treće godine

Ako ima problema sa probavom, dijete je podložno infekcijama i pokazuje povećani umor...


baby with spoon eating food at home
baby with spoon eating food at home

Zdravstveno stanje i status djeteta su jedan od glavnih faktora s kojim je povezano uzimanje ili odbijanje hrane. Ako je ono često prehlađeno, ako ima problema sa probavom, podložno je infekcijama i pokazuje povećani umor, imat će smanjen apetit i može se desiti da se stalno vodi svojevrsna borba s pothranjenošću, prenosi Avaz.

U tom slučaju važno je, uz pomoć pedijatra, raditi na otklanjanju osnovnog uzroka, a onda primijeniti odgovarajuću prehranu koja će biti u skladu s mogućnostima metabolizma i potrebama djeteta.

Šta je važno znati o prehrani djeteta do treće godine?

– Za djecu do tri godine dnevna potreba za energijom približno iznosi 1.300 kalorija.

– Pošto im hrana služi za izgradnju, bjelančevine predstavljaju osnovnu prehrambenu tvar za izgradnju ćelija i u svakodnevnoj prehrani treba osigurati zadovoljavajući unos aminokiselina.

– Ugljikohidrati predstavljaju osnovni i najvažniji izvor energetskih tvari. Namirnice sastavljene od složenih ugljikohidrata snabdijevaju organizam i raznim mineralima i vitaminima (grupe B), ako se koriste kao nativne, nerafinirane namirnice.

– Masti su veliki izvor energije, iako ne primarni, poput ugljikohidrata. Zato, djeca moraju dobivati tu namirnicu putem jaja, maslaca i mliječnih proizvoda.

– Crveno meso je izvor i bjelančevina i masti i zato je svakako potrebno.

– Potreba djeteta u prve dvije godine života biti će zadovoljena s četiri decilitra mlijeka dnevno, a do pete godine oko pet decilitara mlijeka dnevno.

– Između prve i šeste godine dijete bi trebalo imati četiri do šest obroka dnevno. Razmak između obroka nikako ne bi trebao biti duži od tri do četiri sata.