Mamina kuhinja: Recepti koji će se svidjeti vašim mališanima, a u kojima vam mogu pomoći oko pripreme

Šta ću ručku djeci? Ovo su recepti koji će se svidjeti vašim mališanima, a u kojima vam mogu pomoći oko pripreme.


Ukoliko niste stigli da zapišete koje namirnice su vam potrebne za ukusna jela koja je naš dragi Vjeko Kramer pripremio za najmlađe u novoj emisiji Šta ću ručku djeci, imate sreće jer iste donosimo u nastavku.

Rolice od lisnatog tijesta

Potrebno:

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 50 g brašna
  • 200 g pureće salame
  • 200 g listića sira
  • 20 g rendanog sira parmezana
  • crvena paprika
  • zelena paprika
  • 40 g susama
  • jaje

Priprema

Na pobrašnjenoj površini oklagijom razvući lisnato tijesto u što pravilniji kvadrat, pa složiti narezanu pureću salamu, red sira isječenog na tanke listiće, te crvenu i zelenu papriku isječenu na trakice. Čvrsto zamotati lisnato tijesto u roladu. Roladu narezati na nekoliko manjih rolica željene širine. Rolice staviti na papir za pečenje, premazati umućenim jajetom i posuti sitno rendanim sirom i susamom. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180ºC dok tijesto ne postane zlatno smeđe.

Američki corn dog

Potrebno:

  • 10 pilećih hrenovki punjenih sirom
  • 3 jajeta
  • 4 dl mlijeka
  • 150 g pšeničnog brašna
  • 150 g kukuruznog brašna
  • 50 g kukuruzne krupice
  • prašak za pecivo
  • kašičica šećera
  • začini (sol, biber, ulje)

Priprema

U dubljoj posudi pomiješati kukuruzno i pšenično brašno, kukuruzni griz i prašak za pecivo. U drugoj posudi umutiti jaja i mlijeko, te ih začiniti šećerom, solju i biberom. Postepeno ulijevati jaja i mlijeko u brašno i neprestano miješajući stvoriti glatko tekuće tijesto, malo gušće od smjese za palačinke.

Kroz hrenovke po dužini probosti drveni štapić za ražnjiće. Tijesto preliti u duboku čašu pa u tijesto pažljivo umočiti hrenovke. U dubljoj tavi zagrijati ulje, pa corn dog pržiti lagano, okrećući štapiće, nekoliko minuta dok ne postane zlatno smeđe boje. Ostaviti na upijajući papir da se ocijedi ulje. Poslužiti uz ketchup, majonezu ili senf.

Burgeri s uštipcima od rakova

Potrebno:

  • 500 g mesa rakova (surimi štapići)
  • 4 jajeta
  • glavica crvenog luka
  • 3 češnja bijelog luka
  • crvena paprika
  • 1-2 kuhana krompira
  • 100 g kuhane mješavine mrkve i graška
  • 100 g brašna
  • 100 g prezle
  • začini (sol, biber, korijander, peršun, ulje)
  • 10 zemički
  • za dekoraciju: 100 ml tartar sosa, 10 listova zelene salate, 50 g rukola, 2 paradajza, avokado

Priprema

Surimi štapiće izmiksati. Crveni i bijeli luk i papriku usitniti i ispirjati na malo ulja. Kuhani krompir narendati. Skuhati grašak i mrkvu. Sve sastojke dobro promiješati, začiniti korijanderom, solju, biberom, te usitnjenim peršunovim listom. Dodati dva umućena jajeta, kako bi se smjesa povezala.

Od te smjese oblikovati uštipke, pa ih uvaljati u brašno, preostala dva umućena jajeta i prezlu, te pohovati u vrućem ulju.

*Uštipke možete složiti i u tepsiju, prekrivenu papirom za pečenj, te peći u rerni prethodno zagrijanoj na 180ºC oko 20 minuta.

Jednostavni kolač od sira

Potrebno:

  • 300 g mljevenog keksa
  • 100 g maslaca
  • 500 g mascarpone sira
  • 200 g krem sira
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 vanili šećera
  • 300 g jagoda za dekoraciju

Priprema

Mljeveni keks pomiješati s maslacem (otopljen na sobnoj temperaturi), pa tom smjesom obložiti kalup i odložiti ga u frižider. Mikserom umiješati mascarpone sir i krem sir, zasladiti šećerom u prahu i vanili šećerom, te dodati umućeno slatko vrhnje.

Ovu kremu izliti u kalup preko keksa. Ostaviti u frižideru barem 3-4 sata prije posluživanja. Dekorirati jagodama ili nekim drugim voćem.