Mamina kuhinja: Recept za zapečene palačinke koje će voljeti i zakleti ljubitelji slatkih palačinki

Takve palačinke bit će izvrstan izbor za ručak, a ako šta i ostane, sigurno će se pojesti za večeru.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Čak i ako ste najveća ljubiteljica slatkih palačinki, mogao bi vas osvojiti recept za slane zapečene palačinke koje se pripremaju s mljevenim mesom i holandskim umakom.

Takve palačinke bit će izvrstan izbor za ručak, a ako šta i ostane, sigurno će se pojesti za večeru.

Sastojci za zapečene (gratinirane) palačinke:

  • 3 – 4 palačinke
  • 200 g mljevenog mesa
  • 1 stara žemlja
  • 2 kašike isjeckanoga začinskog bilja
  • 1 kašike mlijeka
  • 1 jaje
  • sol, orašak
  • 1/4 l holandskog umaka.

Priprema

1. Od mljevenog mesa, namočene i ocijeđene žemlje, biljnih aromatičnih začina, mlijeka, jaja i začina pripremite ne pretvrdu smjesu od mesa.

2. Njome premažite pečene palačinke, uvijte ih i izrežite na komade široke otprilike dva centimetra.

3. Vatrostalni kalup dobro podmažite, stavite u njega izrezane komade palačinki, prelijte umakom i zapecite u pećnici koju ste prije zagrijali na srednjoj temperaturi 15 do 20 minuta.

Uz zapečene palačinke možete servirati ribani sir.

Sastojci za holandski umak:

  •  90 g maslaca
  • 2 žumanjka
  • 1/4 l juhe od mesa ili povrća
  • sol, orašak, šećer, limunov sok
  • 1 kašika kiselog vrhnja.

Priprema

1. Trećinu maslaca rastopite u pari u malom kotliću za miješanje jela i neprestano tucite dodajući malo juhe i jedan žumanjak.

2. Tucite još neko vrijeme, zatim dodajte još trećinu maslaca. Dolijte još malo tekućine i još jedan žumanjak.

3. Kad se umak počne zgušnjavati, dodajte ostatak maslaca, umutite malo vrhnja, začinite solju, oraškom, šećerom i sokom od limuna, piše Zadovoljna.hr.