Mamina kuhinja: Praznični kolačići u zadnji tren

Recept za praznične kolačiće.

 Mamina kuhinja: Praznični kolačići u zadnji tren

Ako ih već niste ispekli, krajnje je vrijeme da nešto poduzmete. Donosimo recepte za brze i jednostavne božićne kolačiće…

Čokoladne kuglice

  • 250 g čokolade
  • 3 žumanjca
  • 100 g maslaca
  • 1 šoljica kakaa
  • 1 kašika ruma
  • kokosovo brašno

Čokoladu staviti u posudu s malo vode i pustiti da provrije. Zatim maknuti s vatre pa dodati žumanjca, vratiti na laganu vatru i kuhati dok se ne zgusne. Opet maknuti s vatre pa dodati razmućeni maslac i miješati dok se ne ohladi. Oblikovati kuglice i uvaljati u kokosovo brašno. Prije posluživanja čokoladne kuglice dobro rashladite u frižideru.

Dječiji keksići u raznim bojama

  • 225 g glatkog brašna
  • 1/2 male kašike praška za pecivo
  • 50 g šećera u prahu
  • 3 paketića vanilin šećera
  • naribana korica limuna
  • 1/2 kašike cimeta
  • 1 jaje
  • 40 g creme fraiche
  • 40 g maslaca

U posudu prosijte brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu. Dodajte vanilin šećer, koricu limuna, cimet, jaje i creme fraiche. Maslac izrežite na komadiće i dodajte u posudu. Brzo zamijesite smjesu, dok ne dobijete glatko tijesto. Stavite ga u vrećicu za zamrzavanje i ostavite 1 sat u frižideru. Pećnicu zagrijte na 200 °C.

Christmas cookies

Tijesto podijelite na pola i svaku polovicu razvaljajte na pobrašnjenoj ploči na otprilike 3 mm debljine. Izrežite razne oblike, a ostatak tijesta ponovno umijesite. Tijesto se može mnogo puta ponovo razvaljati. Izrezane boriće, srca, zvjezdice itd. Pecite oko 10 minuta na papiru za pečenje. Kad se ohlade, premažite ih raznim glazurama, ukrasima, oblijepite marcipanom… Kekse čuvajte u dobro zatvorenoj posudi.

Keksi s čokoladom

  • 400 g brašna
  • 1 jaje
  • 2 žumanjca
  • 250 g šećera
  • 180 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 90 g sitno nasjeckane tamne čokolade

Prosijte brašno u zdjelu i dodajte prstohvat soli. Umiješajte jaje, žumanca, maslac (koji ste prethodno narezali na komadiće i ostavili 15 minuta do pola sata na sobnoj temperaturi) i čokoladu (nasjeckajte je nožem što finije). Miješajte sve sastojke drvenom kuhačom pa onda kratko izmijesite rukama na malo pobrašnjenoj podlozi. Omotajte tijesto prozirnom folijom i ostavite u frižideru 30 minuta. Razvaljajte tijesto na 5 mm debljine pa kalupom po želji režite kekse i stavljajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 10-15 minuta na 180 °C, piše roditelji.hr.

Keksi s marmeladom

  • 30 dag brašna
  • 20 dag maslaca ili margarina
  • 10 dag šećera
  • 1 jaje
  • 3 kašike marmelade
  • po želji šećer u prahu

Umijesite tijesto od brašna, margarina, jaja i šećera pa ga ostavite barem 30 minuta u frižideru. Razvaljajte tijesto i kalupićima izrežite oblike. Na pola njih napravite rupicu. Stavite peći na 180 stupnjeva oko 10 minuta pa još tople uvaljajte u šećer. Marmeladu dobro izmiješajte pa spajajte po dva keksa.

Možda te i ovo zanima?