Odvajanje žumanjaka od bjelanjaka uobičajen je proces u pripremi biskvita za kolače i torte. No jeste li pokušali na taj način napraviti omlet?
Umutite li žumanjke i bjelanjke odvojeno prije nego što ih sljubite u jednu namreškanu smjesu te ih ispečete na tavi, dobit ćete savršeni omlet mekan poput oblaka. Nazivaju ga još i souffle omlet, prenosi kuharica.avaz.ba.
Tako ispečen omlet možete napraviti na slano te ga začiniti solju, biberom i drugim začinima ili pak na slatko te ga začiniti šećerom u prahu, medom ili sličnim sladilom.
Sastojci:
- 5 bjelanjaka,
- 3 žumanjka,
- 2 kašike maslaca,
- začini po želji
Priprema
1. Razbijte pet jaja i odvojite bjelanjke od žumanjaka.
2. Umutite mikserom bjelanjke u čvrst snijeg u jednoj posudi. U drugoj odvojite samo tri žumanjka (preostale sačuvajte za neki drugi recept) i pjenasto ih izmutite. 3. Pažljivo umiješajte žumanjke u snijeg od bjelanjaka.
4. Smjesu izlijte na zagrijanu tavu s neprianjajućim dnom i poklopite. Na umjerenoj temperaturi pecite 3 minute.
5. Otklopite tavu, podignite špahtlom rubove omleta i ubacite maslac.
6. Vratite poklopac i pecite još 3 minute.